Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

26. 06. 2019. 12:29   >>  12:32

EU DODIJELILA

Još 3 miliona eura za rekonstrukciju pruge

Evropska unija je Crnoj Gori dodijelila dodatnih 3,6 miliona eura za pripremu projektne dokumentacije za projekte kojima će biti ojačana infrastruktura u oblasti željezničkog saobraćaja i digitalnog sektora, saopšteno je iz Kancelarije za evropske integracije.

Dodatna sredstva odobrena su na dvadesetom sastanku Upravnog odobra Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je održan u Berlinu, u organizaciji Evropske komisije i Federalnog ministarstva finansija Njemačke. 

Delegaciju Crne Gore na sastanku predvodila je zamjenica glavnog pregovarača - nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović.

Kako je saopšteno, projektom u iznosu od 3 miliona eura biće finansirana priprema glavnih projekata za rekonstrukciju dionice željezničke pruge Golubovci-Bar, kao dijela željezničke linije Bar-Vrbnica koja je dio Glavne saobraćajne mreže EU.

"Projektovanje će obuhvatiti sve elemente infrastrukture neophodne za efikasnije odvijanje saobraćaja i ispunjavanje standarda sigurnosti u skladu s pravilima utvrđenim na nivou EU", navodi se u saopštenju.

Evropska unija je po prvi put podržala Crnu Goru u pripremi projektne dokumentacije za unapređenje infrastruktrure u digitalnom sektoru iznosom od 600.000 eura.

"Ova sredstva će biti utrošena na pripremu studije izvodljivosti, analize troškova i koristi, idejnog rješenja i tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukture neophodne za bolju pokrivenost internetom ruralnih i djelova Crne Gore koji trenutno nijesu u potpunosti pokriveni internetom", kazali su iz Kancelarije za evropske integracije.

Takođe, na sastanku su razmotrena i pitanja vezana za finansiranje infrastrukturnih projekata u regionu Zapadnog Balkana tokom naredne finansijske perspektive EU 2021-2027, uz potvrdu spremnosti EU da finansijski podrži države regiona u sprovođenju najvažnijih projekata i tokom ovog perioda.

Kako se navodi u saopštenju, predstavivši odobrene projekte, zamjenica glavnog pregovarača - nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović je potvrdila posvećenost Vlade nastavku saradnje sa Evropskom unijom i državama regiona u kontekstu Zapadnobalkanskog investicionog okvira, kao ključnog fonda za podršku projektima u okviru Berlinskog procesa.

"Kroz nastavak finansijske podrške za pripremu projekata kojima gradimo novu infrastrukturu, Evropska unija na najbolji način potvrđuje evropsku perspektivu Crne Gore i regiona. Ulaganjem u oblasti saobraćajne, a posebno digitalne infrastrukture, Crna Gora dokazuje da prati i ulaže u nove tehnologije, sve u cilju intenziviranja ekonomskog rasta i razvoja društva u cjelini", naglasila je Glišević Đurović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније