Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

26. 06. 2019. 10:08 >> 10:08

MUZIČKA AKADEMIJA

Mjesto za sve talente iz zemlje i regiona

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore predviđen je upis za ukupno 36 budućih studenata i to na dva studijska programa, Izvođačke umjetnosti – 26 studenata i Opšta muzička pedagogija - 10 studenata.

Prodekanica za nastavu Tatjana Krkeljić navodi da su ove godine u junu organizovana dva ciklusa besplatnih pripremnih predavanja za sve predmete od značaja i za sve zainteresovane kandidate, kako bi u neposrednoj komunikaciji sa predavačima imali priliku da se upoznaju sa očekivanjima, standardima i iskustvima iz prethodnih godina.

"Interesovanje je bilo izuzetno veliko i pripreme je prošlo već oko tridesetak kandidata. Svi materijali i propozicije su istaknuti na web stranici Akademije kako bi i kandidati iz drugih zemalja mogli imati bolji uvid u sve činjenice vezano za prijemne ispite", kazala je Krkeljić.

Upisna politika bazira se na redovnim analizama tržišta rada, kao i analizama nacionalnih strategija i pravaca razvoja. Upisna politika planira se uvijek odgovorno i domaćinski.

"Da bi upisali neki od dva postojeća modula, Izvođačke umjetnosti i Opšta muzička pedagogija, studenti sem uspjeha iz srednje škole treba da polažu i prijemni ispit kako bi se provjerile individualne sposobnosti za izvođaštvo, tj. provjerila teoretska i praktična znanja i sposobnosti. Svi kandidati polažu test iz Teorije muzike koji je i eliminatoran", navodi Krkeljić.

Prema njenim riječima, na modulu Izvođačke umjetnosti polaže se dalje prijemni ispit iz Instrumenta, a u drugom dijelu obavlja se provjera poznavanja Muzičkih oblika i Solfeđa. Na modulu za Opštu muzičku pedagogiju prijemni ispit se sastoji iz četiri dijela: Harmonija, Muzički oblici, Solfeđo i Klavir.

"Pravo upisa imaju kandidati koji su završili srednju muzičku školu, licenciranu srednju vjersku školu ili Gimnaziju, ali izuzetno, na Akademiju se može upisati i kandidat bez završene srednje škole, ukoliko položi prijemni ispit. Boduje se opšti uspjeh za upis, uspjeh na eksternom maturskom, odnosno stručnom ispitu, uspjeh iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja, uspjeh na prijemnim ispitima, diploma 'Luča' i osvojena prva ili druga nagrada na takmičenju srednjoškolca", objašnjava Krkeljić.

Na osnovu interesovanja kandidata iz zemlje i regiona, na Muzičkoj akademiji, kaže Krkeljić, očekuju značajno veći broj upisanih nego prethodnih godina.

Kako je istakla Muzička akademija na Cetinju već je gotovo četrdeset godina najvažnija institucija cjelokupnog muzičkog obrazovanja u Crnoj Gori.

"Ona školuje i ispostavlja gotovo cjelokupni kadrovski potencijal koji se tiče muzičke umjetnosti unutar sistema obrazovanja (nižeg, srednjeg, akademskog), kulturnih institucija, vladinih agencija i slično. Na našim studijskim programima školuju se svi profili zanimanja unutar muzičke kulture", dodaje Krkeljić.

Prodekanica navodi da je proteklih godina urađeno mnogo i na mobilnosti studenata, tokom kojih je ostvarena mobilnost između 15 i 20 odsto.

"Potpisnici smo CEMAN mreže, koja uključuje saradnju, u okviru ERASMUS + projekta, sa svim vodećim akademijama Centralne i Istočne Evrope. Saradnja sa Konzervatorijumom 'Đuzepe Tartini' iz Trsta (Italija), traje veće šest godina i ulazi u treći ciklus. Saradnju nastavljamo i sa Univerzitetom u Opolama (Poljska). Dio smo CEEPUS projekta 'Music without borders', gdje ćemo imati programe mobilnosti sa muzičkim akademijama u Poljskoj, Češkoj, Ukrajini i Sloveniji. Svaki makar peti student će imati priliku da svoje studije dijelom nastavi i van Crne Gore što predstavlja izuzetan uspjeh i novost u nastavnom procesu", kazala je Krkeljić.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније