Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

25. 06. 2019. 07:06 >> 18:30
2

OVE I PROŠLE GODINE

Od predoziranja u CG umrlo 10 osoba

U Crnoj Gori se ove i prošle godine predoziralo 10 zavisnika od upotrebe kokaina i heroina, a svakodnevno veliki broj narkomana prelazi s jedne droge na drugu koju kupuju novcem od prodaje terapije buprenrofin, što ugrožava njihove živote, upozoravaju iz NVO "4 Life", povodom 26. juna Svjetskog dana borbe protiv narkomanije.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje na osnovu istraživanja ESPAD-a, svaki deseti učenik u Crnoj Gori probao je neku drogu do svoje 16 godine (14 odsto dječaka, šest odsto djevojčica).

"Ovo predstavlja duplo veću vrijednost u odnosu na ESPAD istraživanje iz 2008. godine, a porast od tri procenta u odnosu na isto istraživanje iz 2011. godine. U Crnoj Gori je sedam odsto učenika (8 procenata dječaka, šest odsto djevojčica) koristilo inhalante do uzrasta od 16 godina. Ukupno dva odsto učenika koristilo je anaboličke steroide u nemedicinske svrhe, dok je svaki deseti učenik koristio trankvilizere i sedative do svoje šesnaeste godine. Kanabis je koristilo deset odsto učenika u Crnoj Gori (11 procenata dječaka i 5 odsto djevojčica). Kanabis je droga koja se kod mladih najčešće koristi, a skoro svaki treći učenik smatra kanabis lako dostupnim", navodi se u Strategi ji Ministarstva zdravlja.

Direktor NVO 4 Life Saša Mijović kazao je Danu da je na ulici ekspanzija zavisnika od kokaina, koji su prešli s heroina prodavajući terapiju koju legalno dobijaju od psihijatra.

On ističe da su dvije osobe preminule posljednjih mjeseci od predoziranja kokainom, koji je izizetno opasan.

"Ogroman je problem što se u posljednjih nekoliko godina umnogome povećao broj maloljetnika koji imaju problem sa drogom. Institucije ne mogu da izađu na kraj s tim problemom i pruže pomoć maloljetnicima jer ne postoje adekvatni kapaciteti za pomoć tim mladim ljudima. Najprije nedostaje stručni kadar za rad s tom populacijom. Zbog toga u poslednjih nekoliko godina sve je više porodica sa djecom, maloljetnicima koji dolaze po pomoću našu organizaciju jer imamo dugogodišnje iskustvo u radu s njima. Zloupotreba kokaina i marihuane je ogromna među maloljetnicima i mlađim punoljetnicima", istakao je on.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније