Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 06. 2019. 15:01   >>  15:02

EU I ODRŽIVI RAZVOJ

Jačanje sinergija između dva ključna razvojna

Kancelarija za evropske integracije i Sistem Ujedinjenih nacija organizovali su u Kolašinu dvodnevni skup sa ciljem razrade prethodno identifikovanih sinergija između dva ključna snažna razvojna procesa u zemlji - pristupanja Evropskoj uniji i ostvarivanja Agende održivog razvoja do 2030. godine.

boxPluginImg

Na dvodnevnom skupu učestvuju predstavnici crnogorske pregovaračke strukture - pregovarači, šefovi, sekretari te članovi radnih grupa za pregovaračka poglavlja, predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kao i predstavnici Sistema Ujedninjenih nacija u Crnoj Gori.

Skup su otvorili zamjenik glavnog pregovarača sa EU, Marko Mrdak i rezidentna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni.

"Sa ključnim ljudima, pregovračima, po pregovaračkim poglavljima, kao i ključnim ljudima iz sitema UN, nadamo se da ćemo moći da radimo na identifikovanju najboljih veza između ta dva procesa, a sve za dobrobit građana CG", kazala je Mekluni.

"Danas smo ovdje da bi razgovarali o uvezanosti dvije važne političke agende - s jedne strane pregovrački proces CG sa EU, a s druge strane jednu najveću najglobalniju političku agendu koja govori kakav svijet želimo da vidimo do 2030 godine i koja podražumijeva 17 ciljeva. Ovdje, kao i u predhodnim radionicama govorićemo na koji način se ove dvije agende uvezuju i govorićemo o tome na koji način ispunjavanje obaveza iz pregvoračkih obaveza doprinijeti ciljevima iz Agende UN", istakao je Mrdak.

On je naveo da Crna Gora ima veliku odgovornost kada se govori o ciljevima održivog razovoja UN.

"Naročito što je 12.000 građana učestvovalo u definisanju tih ciljeva, što je dva posto populacije i time smo jedna od država koja je bila među najaktivnijim. Crna Gora je među prvim državama na svijetu definisala strateški okvir za ovu oblast. Kada govorimo o pregovaračkom procesu, negdje smo sa kolegama iz UN vidjeli da zajedničkim radom možemo doprinijeti ispunjavanju obaveza iz obje agende", kazao je Mrdak.

boxPluginImg

Mekluni je kazala da je nakon ranijih radionica, na koje se nadovezuje dvodnevni skup u Kolašinu, objavljen izvještaj identifikovanih sinergija između dva ključna, snažna, razvojna procesa u zemlji – pristupanja Evropskoj uniji i ostvarivanja Agende održivog razvoja do 2030, kazala je .

"Nadamo se da ćemo tokom ove radionice doći do konkretnih aktivnosti, koji će se realizovati. To bi bili programi, projekti i prioriteni aktivnosti koje bi se fokusirale na najvažnijim oblastima, u kojima je moguće ostavriti najbrži uspjeh u okviru onoga što je proces pristupanja EU i u okviru onoga što je proces ispunjavanja ciljeva iz Agende, oblast žaštite živote sredine, oblast vladavina prava i zaštite ljudskih prava i pobalst socijalne zaštite i zapošljavanja", dodala je Mekluni.

Ona je među ciljevima skupa navela identifikaciju prioritetnih aktivnosti, to jest projekta, sa neophodnim investicijama.

"To može biti izgradnja kapaciteta u okviru državne uprave, onoga što radi Vlada, ali mogu biti i konkretene investicije. Mislim da sam dala ukupni pregled, koje se sve mogućnosti nude s ovim našim pokušajem", zaključila je Mekluni.

Skup u Kolašinu predstavlja nastavak zajedničkih napora pregovaračke strukture i Sistema Ujedninjenih nacija na sinhronizaciji procesa pristupanja EU i ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja. Učesnici razmatraju najoptimalnije načine daljeg uvezivanja dvije agende, nakon što je identifikovan visok nivo kompementarnosti ali i prostor za dalje jačanje sinergija.

Učesnici rade i na razradi podudarajućih dinamika, jačanju dubinskih veza i zajedničkih ciljeva dvije agende kao i na mapiranju relevantnih instrumenata koji će osnažiti ostvarivanje ciljeva oba procesa.

Skup je organizovan u okviru globalnog procesa integracije Ciljeva orživog razvoja u nacionalne politike pod nazivom "Integracija, intenziviranje i podrška politikama" (Mainstreaming, Acceleration and Policy Support - MAPS), uz podršku regionalnog centra UNDP u Istanbulu. Pristupanje Evropskoj uniji predstavlja ključni razvojni prioritet Crne Gore. Uporedo, Crna Gora je, kao jedna od 193 članice Ujedinjenih nacija, usvojila Agendu održivog razvoja do 2030 zasnovanu na 17 Ciljeva održivog razvoja.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније