Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

23. 06. 2019. 20:05 >> 23:47
1

VELIKO OLAKŠANJE

Promuklost će ubuduće operisati u KCCG

Umjesto u Zagrebu, pacijenti koji imaju simptome promuklosti i otežanog disanja moći će da se operišu u Kliničkom centru Crne Gore. Na Klinici za otorinolaringologiju prvi put su uradili dvije operacije uklanjanja papiloma sa grkljana novom metodom.

 

Ivan Šljivančin od treće godine ima probleme sa disanjem. Promukao glas i otežano disanje uzrokuju mu virusni polipi na grkljanu, koje je moguće ukloniti jedino operacijom, a Ivan je te zahvate do sada radio van Crne Gore.

"Od treće godine do danas, kada imam 37,više desetina puta, prvo u Beogradu je to rađeno laserski,kasnije u Zagrebu", objašnjava Šljivančanin.

Nova metoda uklanjanja polipa mikrodebriderom od ovog mjeseca dostupna je i u Kliničkom centru Crne Gore.

"Prednosti su višestruke čak i u odnosu na laser hirurgiju, jer nema termalnog oštećenja tkiva,operacija je jednostavnija, kraće traje, samim tim i dostupnija i efikasnija", kaže za TVCG otorinolaringolog Elvir Zvrko.

Iako se papiloma ne možete osloboditi, jer se vraćaju, intervencija mikrodebriderom ih duže drži pod kontrolom.

"Hirurgija omogućava da pacijenti duže vremena funkcionišu bez papiloma,a ovaj vid liječenja se pokazao kao najefikaniji, produžava se period u kojem su pacijenti bez simptoma bez znakova bolesti gdje mogu normalno da funkcionišu", objašnjava Zvrko.

S obzirom na to da je tokom života iskusio sve vrste operacija, Ivan kaže da umjesto nekada četiri puta godišnje, sada u operacionu salu ulazi jednom u godini.

Osim više vremena između dvije operacije, olakšanje je i to što ne mora na put da bi se operisao.

"Ovo je veliko olakšanje, u Podgorici sam, u svojoj državi i bliže mi je", kaže Šljivančanin.

"Sad smo jedan od rijetkih centara u regionu koji radi ovaj vid operacije. Nismo više u situaciji da naše pacijente šaljemo u drugi KBC Rebro u Zagrebu gdje smo ih najčešće slali zbog ovih operacija", kaže Zvrko.

Dostupnost nove metode uklanjanja polipa sa grkljana i glasnih žica važna je koliko za pacijente toliko i za zdravstveni sistem zbog uštede.

Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније