Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B. [ Mina ]

21. 06. 2019. 14:06 >> 14:12

RADOVIĆ PORUČIO

Uzdržati se od zapaljive retorike i smiriti tenzije

Građanska alijansa (GA) pozvala je sve poslenike javne riječi da se uzdrže od izjava koje produbljuju podjele i zatražili da vlast hitno inicira dijalog po svim pitanjima koja opterećuju javnost u cilju smirivanja tenzija.

Programski direktor GA Milan Radović kazao je da u toj nevladinoj organizaciji ozbiljno zabrinuti zbog elemenata govora mržnje i etničkih tenzija koji se u posljednje vrijeme prepoznaju u javnom diskursu.

“Zbog toga pozivamo sve poslenike javne riječi da se uzdrže od svih izjava i „zapaljive retorike“ i tražimo da vlast hitno inicira dijalog po svim pitanjima koja opterećuju javnost u cilju smirivanja tenzija”, naveo je Radović u saopštenju.

On je podsjetio da su ratovi 90-tih godina prošlog vijeka na prostorima bivše Jugoslavije započeli zahuktavanjem vjerskih i nacionalnih tenzija.

“To je sve vrlo brzo dovelo do oružanih sukoba, koji su za posljedicu imali ogroman broj žrtava, uništenu imovinu, ali i trajno narušene međususjedske odnose među narodima”, rekao je Radović i dodao da, zbog lošeg procesuiranja ratnih zločina, ni jedna država nastala raspadom Jugoslavije nije radila na stvaranju garancija da se iste stvari ne ponove.

Prema njegovim riječima, danas posebno zabrinjava retorika u skupštinskim raspravama koja se radikalizuje.

Radović je kazao da ni vjerski lideri ne zaostaju, a što sve ukupno utiče na povećanje tenzija.

„Svi treba da uzmu u obzir moguće posledice „zapaljive retorike“ i da utiču na smirivanje tenzija. Naročito što zapaljiva retorika za posljedicu ima pojavu govora mržnje na društvenim mrežama, a imajući iskustva iz 90-tih svi bi trebali da damo doprinos da se tenzije smiruju“, poručio je Radović.

On je apelovao na sve poslenike javne riječi da se u svojim nastupima uzdržavaju od stavova koji produbljuju podjele i da pozivaju na toleranciju i dijalog.

„Apelujemo na nadležne državne institucije da hitno pokrenu dijalog o svim otvorenim pitanjima na stručnom nivou uz uključivanje svih zainteresovanih strana, a od online medija da zabrane i uklone sve komentare koji predstavljaju govor mržnje ili pozivanja na nasilje“, zaključio je Radović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније