Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

21. 06. 2019. 10:46 >> 10:47

POKLON OPŠTINE HN

Za blizance 1.000, za trojke 3.000 eura

Opština Herceg Novi će ubuduće roditeljima novorođenih blizanaca pokloniti 1.000 eura, roditeljima trojki 3.000 eura, dok će za treće dijete roditelji dobiti 300 eura.

To je predviđeno Odlukom o pravima i uslugama iz socijalne i dječije zaštite, usvojenoj na 9. redovnoj sjednici Skupštine opštine.

Podsjetićemo i da od početka 2018. godine Opština Herceg Novi svojim građanima za svako novorođeno dijete uručuje simboličan poklon od 100 eura.

Kako je kazala sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić, roditelji sa prebivalištem u Herceg Novom, koji dobiju blizance ili trojke, će na Građanskom birou ispuniti formular, i uz dostavljenu potrebnu dokumentaciju, vrlo brzo ostvariti prava garantovana Odlukom o pravima i uslugama iz socijalne i dječije zaštite.

“Vjerujem da će roditelje koji dobiju blizance ili trojke obradovati ova pomoć u prvim danima kada bebe dođu, što je svakako novina i pozitivan iskorak kada je socijalna politika Opštine Herceg Novi u pitanju”, kazala je Samardžić, i napomenula da je Odlukom predviđena i novčana pomoć od 300 eura za treće dijete, kao mali simboličan stimulans povećanju nataliteta u našem gradu.

Samardžić je naglasila da usvojena Odluka predstavlja pravni akt koji prvi put definiše sva ona prava i usluge iz oblasti dječije socijalne zaštite u Opštini Herceg Novi, za koje se lokalna samouprava opredijelila da u kontinuitetu dodjeljuje svojim građanima, a suštinski predstavlja regulisanje socijalne politike i pravca kojim je Opština usmjerena.

“Opština je i do sada pomagala svoje građane, a nastaviće to da radi i ubuduće”, naglasila je Samardžić.

Odluka predviđa i njegu starih lica, a dosadašnja praksa se pokazala kao iznimno korisna. Tokom proteklih pola godine, osam geronto domaćica brinulo je za 80 naših starijih sugrađana, koji su iskazali želju da ostanu uključeni u ovaj program.

Jednokratne pomoći za najugroženiji dio stanovništva

Kroz geronto program, Opština Herceg Novi pomaže samohranim starijim licima preko 65 godina, koji nemaju dovoljno mogućnosti da sami o sebi brinu.

To su usluge „lakšeg“ tipa, kazala je Samardžić i dodala da oni ne obuhvataju medicinske usluge, već usluge usmjerene na pomoć u socijalizaciji najstarijih sugrađana, obilazak starih lica, obavljanje kućnih poslova, odlazak kod doktora, pribavljanje medicinske dokumentacije, a vrlo često i topao i prijateljski razgovor sa onima koji brinu o njima. Opština je za ovu svrhu opredijelila 40 hiljada eura na godišnjem nivou.

Odlukom su takođe predviđene mogućnosti odobravanja jednokratne pomoći za najugroženiji dio stanovništva, građanima koji su bez posla i u teškoj materijalnoj situaciji.

Takva pomoć predviđena je i za bolesne – na polju liječenja i transporta (za najteže bolesnike), za šta je budžetom predviđeno 15 hiljada eura, dok je za jednokratne socijalne pomoći opredijeljeno 60 hiljada eura.

Procedura za dodjelu ovih sredstava propisana je Odlukom, a građani sve informacije mogu dobiti u kancelarijama Sekretarijata za lokalnu samoupravu ili na šalteru Građanskog biroa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније