Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

20. 06. 2019. 11:38   >>  11:45 4

MUP

Sinđelić još uvijek nije podnio zahtjev za azil

Svjedok saradnik u slučaju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine, Saša Sinđelić nije podnio Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) zahtjev za međunarodnu zaštitu.

Iz MUP-a su agenciji MINA kazali da je, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca svaki stranac, nakon izražene namjere, kod Sektora granične policije, dužan da podnese zahtjev za međunarodnu zaštitu Ministarstvu, u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 15 dana.

Sinđelić se, kako su naveli iz MUP-a, nalazi pod posebnim režimom nadzora i zaštite kojem podliježu svi stranci koji pristupe u Crnu Goru i izraze namjeru da će podnijeti zahtjev za međunarodnu zaštitu MUP-u.

“Bez obzira o kojem licu se radi, pravo azila je ustavno pravo, propisano članom 44 Ustava Crne Gore da stranac koji osnovano strahuje od progona zbog svoje rase, jezika, vjere ili pripadnosti nekoj naciji ili grupi ili zbog političkih uvjerenja može da traži azil u Crnoj Gori”, rekli sui z MUP-a.

Oni su objasnili da su Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca propisana načela, uslovi i postupak za odobravanje međunarodne i privremene zaštite stranca koji traži međunarodnu zaštitu, prava i obaveze stranca koji traži međunarodnu zaštitu, kao i uslovi i postupak za poništenje i prestanak azila.

Navodi se da postupak po zahtjevu za međunarodnu zaštitu, kao i poslove prihvata i smještaja stranca koji traži međunarodnu zaštitu vrši MUP.

“U postupku po zahtjevu za međunarodnu zaštitu utvrđuju se uslovi koji se odnose na razloge, djela i učinioce progona, odnosno ozbiljne nepravde, kao i na postojanje zaštite od progona i ozbiljne nepravde u zemlji porijekla”, kazali sui z MUP-a.

Prema njihovim riječima, razlozi progona mogu biti rasa, vjera, nacionalnost, političko mišljenje ili određena društvena grupa.

“Nakon svakog sprovedenog ispitnog postupka i saslušanja o svim činjenicama i okolnostima koje su bitne za postupak odobravanja međunarodne zaštite, utvrđenih činjenica i izvedenih dokaza donosi se odluka po zahtjevu”, navode iz MUP-a.

Oni su rekli da je krajnji rok za odlučivanje po zahtjevu 21 mjesec od dana podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније