Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

19. 06. 2019. 12:43 >> 12:43

CRNA GORA - BRISEL

Uspješni projekti olakšaće proces pregovora sa EU

Intenzivne aktivnosti strukture za upravljanje fondovima EU u Crnoj Gori tokom prethodnog polugodišnjeg perioda doprinijele su značajnom uspjehu u korišćenju raspoloživih sredstava kroz nove programe i projekte koje finansira EU, ali i obavezuju institucija u sistemu da nastave s posvećenim radom u narednom periodu.

To je ocijenjeno danas na sastanku Sektorskog nadglednog odbora za programe Ipe II, kojim su kopredsjedavali zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović i šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic.

Nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović je istakla da su period od prethodnog odbora, održanog u novembru prošle godine, obilježile aktivnosti na sprovođenju programa IPA 2014 i IPA 2015, pripreme za ugovaranje programa IPA 2016-2018 i planiranje programa IPA 2019 i IPA 2020.

Naglasila je da će aktivnosti u narednom periodu biti usmjerene na unapređenje zrelosti projekata planiranih za podršku iz fondova EU, te potvrdila da je Crna Gora posvećena da na najefikasniji način iskoristi mogućnosti koje pružaju fondovi EU, u korist građana i društva u cjelini.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic je istakao da EU prepoznaje i pohvaljuje napredak ostvaren u prethodnom periodu, navodeći da je i u narednom periodu potrebno jednako posvećeno raditi, posebno na ugovaranju i sprovođenju odobrenih programa.

"Uspješno sprovođenje programa i projekata koje finansira EU je najbolji način da se podrži usvajanje najboljih praksi i standarda država članica EU, što će značajno olakšati i proces pregovora sa EU", poručio je Špic.

Učesnici Sektorskog nadglednog odbora su se saglasili da se dosadašnji izazovi u programiranju i sprovođenju projekata uspješno transformišu u dodatno iskustvo i naučene lekcije, što će poslužiti za efikasnije sprovođenje programa u narednom periodu.

Sastanci Sektorskog nadglednog odbora se organizuju dvaput godišnje, kako bi se sagledao napredak u sprovođenju projekata i programa koje finansira EU, kao i planovi za predstojeći period. Na sastanku su bili prisutni predstavnici resornih ministarstava, nevladinih organizacija i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније