Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

19. 06. 2019. 07:07 >> 07:07
26

ODGOVOR JOANIKIJU

Vučinić: Brane svetosavlje

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Stevo Vučinić, komentarišući za Pobjedu tvrdnje episkopa budimljansko-nikkšićkog Joanikija, da je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti udar na pravoslavlje, istakao da nije tačno da je "vlast namjerna da bilo koga ponizi i porobi, nego obratno, da Crnogorce dovede u ravnopravan položaj, a Crnogorskoj crkvi vrati domicilni status“.

"Zavjereni protiv ove države, nezakonito su ispisali s države na Beogradsku patrijaršiju 12 kvadratnih kilometara zemljišta, većinu od 60 manastira i većinu od oko 600 crkava. Nezadovoljan što će novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti biti uspostavljen red i poredak u pitanju vlasništva crkvene imovine, sad on zaklonjen epitrahiljom oblajava Crnu Goru kao antisrpsku tvorevinu. Tu i takve izjave beogradska štampa koristi kao dokaz da se u zemlji vodi antisrpska politika pod kojom se podrazumijeva svaki pokušaj zaštite državnih interesa", istakao je Vučinić.

Podsjetio je Vučinić da su Joanikije "i neki njegovi iz državne administracije, u vrijeme beogradske okupacije, od 1990. do 2016. godine, bili namjerni da Crnogorce pretvore u kmetove i robove u sopstvenoj domovini, za koju su krv prolijevali naši, a ne njegovi preci".

On je upozorio na objave beogradske štampe, intelektualaca i političara koji, kako je rekao, ovih dana reinterpretiraju našu prošlost, tumače je na temelju izvrnutih vrijednosti i propagandno naoružavaju prosti narod ‘handžarima i džeferdarima’, optužujući crnogorsku vlast za zavjeru protiv srpskoga naroda, pretvarajući je u cilj s kojim se, na koncu, treba i oružano raspraviti.

Stevo Vučinić pitao je Joanikija čije su vlasništvo mađarske, rumunske, slovačke i hrvatske svetinje u Vojvodini ili katolička katedrala u Novom Sadu.

"Čije su vizantijske, odnosno grčke crkve, ruinirani gradovi i arheološki lokaliteti po istočnoj Srbiji - države Srbije ili država Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Slovačke i Grčke", pita Vučinić.

Ocjenjuje da je Joanikije uspostavljanje zakonitoga reda u vlasništvu crkvene imovine nazvao udarom na pravoslavlje.

"To što on naziva pravoslavljem koje on i njegovi ispovijedaju, u stvari je svetosavlje, odnosno mračnjačko tumačenje hrišćanstva, oblikovano pod uticajem feudalnih ideja, primjereno srednjemu vijeku, koje nema ništa zajedničko s istinom pravoslavlja. Ali zbog njega i takvih, koji su se s osloncem na vojno-žandarmerijsku silu, na nezaštićenu i razoružanu Crnu Goru, dva puta, 1918. i 1989. godine, slavodobitno obrušili donoseći nam zlo i nesreću, sva sreća što će se od sada suočavati s Crnom Gorom koja je pod visokom zaštitom velikih zapadnih sila i NATO-a, i s vlastima spremnim da im se suprotstave", zaključio je Vučinić.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније