Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

18. 06. 2019. 07:26   >>  07:27

UPIS

Veliko interesovanje za gimnaziju, ali i stručne škole

Upis u srednje škole u Crnoj Gori počeo je juče, a svršeni osnovci već prvog dana pokazali su veliko interesovanje za gimnaziju, ali i stručne škole u Podgorici, pišu Dnevne novine.

 

Iz resora na čijem je čelu Damir Šehović najavili su da mjesta ima za sve, jer su za blizu 7.000 svršenih osnovaca ove školske godine obezbijedili gotovo 9.000 mjesta u srednjoškolskim klupama.

Ipak, mnogi su požurili da već prvog dana predaju dokumenta i na taj način osiguraju sebi siguran upis za usmjerenje na koje žele da se upišu.

Posljednjih godina kao rezultat kampanje Ministarstva prosvjete “Stručno je ključno" stipendija koje dodjeljuje za zanimanja trećeg stepena i dualnog obrazovanja raste interesovanje mladih za stručne škole i zanate, kažu u podgoričkim stručnim školama.

Prvi dan upisa ove školske godine u Elektrotehničku školu “Vaso Aligrudić" prema riječima direktora Veselina Pićurića, bio je mimo očekivanja, jer je dokumenta za upis predalo 137 učenika, a škola traži 280.

“Presrećan sam zbog toga, jer ćemo do kraja upisa imati barem 50-60 kandidata preko naše kvote što je plus, jer će najbolji imati priliku da ostanu dok će učenici sa slabijim uspjehom tražiti mjesto negdje drugo. Ono što me najviše raduje je da je odlikaša sve više i da su odlični učenici prepoznali elektrotehničku školu kao svoju sigurnu budućnost, da uče ono što će im trebati za period koji dolazi. Naučićemo ih vještinama koje su im potrebne i od kojih će moći lagodno živjeti" kazao je Pićurić i dodao da je to uloga svake stručne škole i da su po tom pitanju privilegovani, jer tržištu rada i Evrope i Crne Gore fali stručnjaka iz IT oblasti.

On je podsjetio da se 2007. godine u prvom roku za pet dana prijavilo 83 kandidata, dok se ove godine prvog dana prijavilo 110 kandidata za četvrti stepen i 27 za treći stepen.

“Mi ukupno tražimo 280, a prvi dan skoro polovina je već predala dokumenta", istakao je Pićurić.

Đaci žele u frizere i modne krojače

Najveće interesovanje mladih u srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović" kazala je Dnevnim novinama direktorica Ljeposava Vuksanović, vlada za smjerove frizer, modni krojač, tehničar modnog dizajna, kao i za novi smjer tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja.

“Prošle godine upisali smo sva zanimanja trećeg stepena, a imali smo i prekobrojne za razliku od prethodnih godina kada za pojedina zanimanja trećeg stepena đaci nijesu iskazali interesovanje. Nadamo se da će i ove godine zanimanja trećeg stepena biti popunjena samim tim što je bodovni limit povećan sa 45 na 48 za upis na četvrti stepen tako da očekujemo da će ove godine još veće interesovanje biti i veća gužva i interesovanje za zanate" kazala je Vuksanović ističući da u toj školi ima mnogo lijepih zanimanja trećeg stepena koja su jako perspektivna i tražena na tržištu rada, pa mogu odmah da se zaposle. Zanimanje trećeg stepena za koje od kada postoji škola je uvijek veliko interesovanje i za koje se javlja dva tri puta više kandidata od traženog broja je, kako kaže, zanimanje frizer. “Od prošle godine veliko interesovanje đaka postoji i za zanimanje pekar, rasadničar cvjećar vinogradar, operater u hemijsko-farmaceutskim procesima i ispitivanjima, modni krojač i prerađivač mlijeka. A za zanimanja četvrtog stepena najveće intereovanje za sada je za grafičkog tehničara, modnog dizajnera i novi smjer tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja”, kazala je Vuksanović.

Arhitektonski tehničar, dizajner enterijera

I u Srednjoj građevinskogeodetskoj školi “Inžinjer Marko Radević” zadovoljni su interesovanjem đaka.

“Očekujemo da će i ove godine upis biti na nivou prethodnih godina. Kao i svake godine, posebna su interesovanja za usmjerenja arhitektonski tehničar, dizajner enterijera i geodetski tehničar. Ono što me raduje i što je primjećeno jeste veće interesovanje ove godine za građevinsku struku odnosno za građevinskog tehničara za visokogradnju”, kazao je direktor Dragan Miranović.

Već prvog dana, dodaje, upisali su i značajan broj učenika na zanate.

“Nastavlja se trend od prije par godina da raste interesovanje učenika za zanate u čemu svakakao ima udjela činjenica da za određene zanate postoji stipendija. Prvim danom smo zadovoljni, dobro je interesovanje đaka i nadam se da će i narednih dana biti na istom nivou”, kazao je Miranović.

Podsjetimo, Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za upis učenika u I razred srednjih škola u Crnoj Gori za školsku 2019/20. godinu a svršeni osnovci prijave mogu podnositi do 21. juna 2019. godine.

Na konkurs za upis u I razred srednje škole mogu se prijaviti kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina. Potrebno je, kao i prethodnih godina, predati prijavu na Konkurs i originalna svjedočanstva posljednja tri razreda. U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis škola je dužna da svakog dana objavi ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi. Rang lista se objavljuje na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova. Rang lista kandidata za upis biće objavljene na oglasnoj tabli škole najkasnije do 25. juna 2019. godine.

U Gimnaziji 11 odjeljenja

U podgoričkoj gimnaziji “Slobodan Škerović” i ove godine očekuju veliko interesovanje učenika za upis.

"Ove godine smo tražili i dobili saglasnost od ministarstva za 11 odjeljenja odnosno 308 učenika za opštu gimnaziju, opštu gimnaziju sa nastavom na engleskom jeziku iz predmeta fizika, biologija i istorija dva odjeljenja ili 56 učenika, jedno odjeljenje matematičke gimnazije - 28 učenika, jedno odjeljenje filološkog smjera - 28 učenika i jedno odjeljenje za sportiste - 28 učenika. Već prvog dana prepoznajemo veliko interesovanje učenika što je bilo i očekivano. Sigurni smo da ćemo ove godine, kao i ranijih, dobiti kvalitetne učenike. Ispratili smo jednu sjajnu generaciju i očekujem da generacija koja ih zamjenjuje donosi istu ili sličnu energiju", kazala je direktorica Zoja Bojanić Lalović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније