Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

18. 06. 2019. 06:32 >> 06:39
2

NA SJEDNICI

Sinod SPC o Crnoj Gori 26. juna

Situacija u Crnoj Gori poslije najnovijih događaja u vezi sa Prijedlogom Zakona o vjerskim zajednicama biće tema sjednice Sinoda SPC koja će biti održana 26. juna u Beogradu, saznaje Tanjug u Patrijaršiji.

Očekuje se da episkopi iz Crne Gore izvijeste Sinod o najnovijem toku događaja, kako bi Patrijarh i Sinod, koji su za to po ustavu SPC ovlašćeni, mogli da preduzmu korake za zaštitu crkve i naroda na unutrašnjem i međucrkvenom međunarodnom planu, pišu beogradski mediji.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore prije mjesec dana utvrdila je prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u kome se definiše da će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina".

Ono što je posebno izazvalo oštre reakcije SPC, dijela crnogorske, te javnosti u Srbiji je izjava crnogorskog predsjednika Mila Ðukanovića da će država raditi predano na stvaranju crnogorske autokefalne crkve "dopadalo se to nekome ili ne", i iznio je ocjenu da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuva infrastrukturu ideje "Velike Srbije".

Patrijarh Irinej je reagujući na tu izjavu rekao da ono što sada čini i nagovještava da čini predsjednik Ðukanović izaziva čuđenje čitavog svijeta.

U organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih eparhija u Podgorici je u subotu, 15. juna ispred Hrama Hristovog vaskrsenja održan Trojičidanski sabor, sa koga je od Vlade Crne Gore zahtijevano da povuče predlog zakona i da pripremi novi, te da će ukoliko to što skorije ne učini, MCP još odlučnije i saborno istupiti u odbranu svojih svetinja i zakonskih prava.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније