Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Jadran; Objavila: M.M ]

15. 06. 2019. 14:00 >> 13:58

SIGURNOST PLOVIDBE

Za umrežavanje radarskog sistema 2,5 miliona eura

Kruzing i jahting turizam sve više odeđuje Boku kao destinaciju, ali ta laskava titula donosi i sve veću odgovornost u sprovođenju sigurne plovidbe, bezbjednosti kupača, kao i u sprečavanju opasnosti od zagađenja. Samo ove godine se u zalivu očekuje preko 20.000 jahti, 500 kruzera uz brojne maratone i regate.

Za sigurnost na moru u Boki zaduženi su Uprava pomorske sigurnosti i Lučka kapetanija Kotor. Uprava će i ove godine locirati jedno plovilo u naš zaliv. Kako je za Radio Jadran rekao direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan, plovilo će najvjerovatnije biti usidreno u Tivtu, u registru Uprave.

"Preko našeg pomorsko-operativnog centra redovno pratimo kretanje i regulišemo saobraćaj i u Bokokotorskom zalivu, kao i u našem teritorijalnom moru, zajedno sa Lučkom kapetanijom Kotor i Lučkom kapetanijom Bar. Sa inspektorima sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe imamo redovne aktivnosti, sastanke, dogovore, sve radi bezbjedne plovidbe," ističe Kočan.

U prvoj fazi IPA prekograničnog projekta u zalivu su postavljena dva radarska sitema koja pokrivaju Topaljski i Tivatski zaliv sa tjesnacima Kumbor i Verige. U drugoj fazi radi se proširenje i umrežavanje sa radarskim sistemima.

"To neće biti samo radarski sistemi, već i video pokrivenost sa SCTV kamerama i time ćemo povećati sigurnost u Bokokotorskom zalivu na maksimum. To nam je prioritet ove godine i već radimo na pripremi. U fazi smo izrade tehničke specifikacije i pregovora sa nadležnim službama Evropske komisije. Za tu svrhu je opredjeljeno je oko 2,5 miliona eura," navodi Kočan.

Podignuta je spremnost Uprave pomorske sigurnosti i na raspolaganju su jedinice koje će operativno djelovati na moru, kao i novi čamac R5 koji će za 50 odsto skratiti brzinu djelovanja i dolazak na lice mjesta. Ove godine zato u Upravi očekuju bolje rezultate i uspješniji rad.

Lučka kapetanija Kotor imaće dva plovila

Od 1.juna Lučka kapetanija Kotor počela je sa pojačanim kontrolama u dvije smjene i za sada nije bilo nikakvih incidentnih situacija, priča nam inspektor pomorske sigurnosti Lučke kapetanije Kotor, Željko Lompar.

"Fokus je na približavanje brzih plovila obali, jer moraju biti udaljena 150m od kopnenog dijela, s obzirom da je plivačka zona 100m. Naša zona je neuobičajeno velika, sve do plaže Jaz. Ne možemo da stignemo svuda u svakom momentu, al na poziv građana dolazimo. Za sada imamo jedno plovilo, od ponedjeljka kreće i drugo, tako da će u kontrole ići dva plovila sa dvije posade," najavljuje Lompar.

Patrole Lučke kapetanije Kotor će, pored radarskih sistema koji pokrivaju dobar dio zaliva, od policije dobiti ručne radare kojima će kontrolisati bezinu plovidbe u zalivu.

Prema Zakonu o sigurnosti plovidbe sigurnosna brzina kroz Boku kotorsku ne smije biti veća od 10 čvorova, a kroz tjesnace Verige i Kumbor, kao i na ušću Bojane 6 čvorova.

Prošlog ljeta sigurnost plovidbe je, po ocjeni Lučke kapetanije bila kvalitetna, s obzirom da je u Boku uplovilo preko 530 kruzera, 10 hiljada manjih plovila, jahti, jedrilica, te je 12 regata i raznih drugih sportskih manifestacija. Zabilježena je samo jedna nesreća u kojoj su dvije osobe izgubile živote, ali to se dogodilo na otvorenom moru.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније