Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pr Centar; Objavila B.B. ]

15. 06. 2019. 11:58   >>  11:56 3

IZ POLJSKE AMBASADE ISTAKLI

NATO dao CG šansu za razvoj

Crna Gora, nakon pristupanja NATO-u, ima mnogo veće šanse za razvoj, a njeni stanovnici više mogućnosti za školovanje i zaposlenje, ocijenila je sekretarka za politička i ekonomska pitanja u Ambasadi Republike Poljske u Crnoj Gori Ana Kasprzak.

Ona je, na skupu koji je organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u okviru projekta "Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a", navela da je glas svih država članica jednopravan i da imaju jednak uticaj u donošenju važnih spoljno-političkih odluka.

"Crna Gora, koja je obilježila dvije godine članstva, ima izuzetnu priliku za razvoj, a stanovnici mnogo veći broj mogućnosti koje pruža NATO. Važna činjenica je to što svaka država ima jednak glas u savezu, bez obzira na to da li je u pitanju Poljska koja ima 38 miliona stanovnika ili Crna Gora, u kojoj živi 620 hiljada stanovnika", rekla je Kasprzak.

Ona je kazala da je Poljska pristupanjem NATO-u, napravila značajan korak ka svom razvoju.

"Privredna situacija u Poljskoj je, nakon pristupanja, stabilizovana. Imamo privrednu situacija koja garantuje da investicije u Poljskoj mogu biti sigurne i dati profit investitorima. Rezultati se ogledaju i danas, a prognoza za ovu godinu pokazuje više od četiri odsto BDP u odnosu 2018", navela je Kasprzak.

Ona je ocijenila da članstvo doprinijelo smanjenju stope nezaposlenosti i učinilo tu državu atraktivnijom za državljane Evrope.

"Nezaposlenost u Poljskoj u aprilu iznosila je 5,6 odsto i najniža je stopa nezaposlenosti u odnosu na sve evropske države, a takođe pružamo priliku sve većem broju mladih da dođu i rade u našoj državi", istakla je Kasprzak.

Načelnica Direkcije za NATO, Evropsku uniju i mirovne operacije u Ministarstvu odbrane Radmila Perović, rekla je da je Ministarstvo odbrane u posljednjih dvije godine sprovelo brojne reforme, a čiji su učinak prepoznale i saveznice NATO saveza.

"Međutim, te reforme nijesu imale za cilj samo članstvo, već i izgradnju institucija, jačanje sistema i prihvatanje vrijednosti koje to društvo dijeli, jer među saveznicama se nalaze najrazvijenije demokratije svijeta. To je u Crnoj Gori prepoznato, stekli smo reputaciju i upravo zbog toga smo i primljeni", pojasnila je Perović.

Ona je kazala da članstvo Crne Gore, osim političkih i vojnih prednosti, ima širi društveno-ekonomski značaj i da su zabilježeni značajni rezultati koji potvrđuju napredak u odnosu na 2017.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније