Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Vikend novine; Objavila: M.M ]

15. 06. 2019. 07:55 >> 08:25
9

MITROPOLIT MIHAILO

"Crkve su depoziti našeg identiteta"

Mitropolit CPC Mihailo saopštio je kako vjeruje da je ovoga puta država spremna i sposobna da crnogorsko crkveno pitanje konačno riješi na pravedan način. To je, kako kaže, potvrdio i predsjednik Milo Đukanović nedavnom izjavom da će obnoviti autokefalnost Crnogorske crkve i omogućiti stvarnu vjersku ravnopravnost.

"Nema razloga za sumnju, jer je to suštinsko pitanje od čijega razrješenja zavisi da li će zemlja biti suverena ili beogradska kolonija. Nemam utisak da je bilo ko od visokih adresa naklonjen “kolonijalnome rješenju”, saopštio je u razgovoru za Vikend novine mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Mitropolit CPC smatra da će Srpska pravoslavna crkva pokušati da prevarom o ugroženim srpskim svetinjama uznemire vjernike i raspire međunacionalnu i međuvjersku netrpeljivost, te da za takvu politiku raspirivanja svakovrsne mržnje imaju blagoslov šefa cetinjske filijale Beogradske patrijaršije, Amfilohija.

"Još od vremena referenduma o državnoj nezavisnosti 2006. godine Beogradska patrijaršija bodri velikosrpsku javnost riječima:”Države su prolazne, a crkva je vječna”, hrabreći ih tako da ustraju u borbi za slom ustavnoga poretka. Da bi obezbijedila tu vrstu “vječnosti” na crnogorskome prostoru, ona je nezakonito prepisanu crkvenu imovinu s države na nju oglasila istorijskim vlasništvom i srpskim svetinjama. Podržana od zvaničnoga Beograda i Banjaluke, poziva još i međunarodnu javnost da stane u zaštitu njenih nezakonitih i protivustavnih djela, koje će sankcionisati novi zakon o slobodi vjeroispovijesti. Na temelju njega ona će izgubiti ekskluzivni status koji uživa u zemlji, a Crnogorska crkva će povratiti domicilni sa svim pravnim, duhovnim i materijalnim konsekvencama, što i izaziva bijes velikosrpske javnosti u zemlji i van nje", kaže Mihailo.

Smatra kako će pokušati da velikom prevarom o “ugroženim srpskim svetinjama” koje najavljuju da će braniti “golim životima” oko sebe okupe masu i podstaknu je da svoj bijes usmjeri protiv ustavnoga poretka i svih mislećih ljudi u zemlji.

"Dovoljno da se javnost uznemiri i raspiri međunacionalna i međuvjerska netrpeljivost u građanstvu. Svojim izjavama uperenim protiv manjinskih naroda, usred Skupštine, ovih dana takvu politiku demonstriraju političari iz velikosrpske opozicije, koji za takvu politiku raspirivanja svakovrsne mržnje imaju blagoslov šefa cetinjske filijale Beogradske patrijaršije, Amfilohija", kaže mitropolit Mihailo.

Beogradska patrijaršija u Crnoj Gori nezakonito je, dodaje, stekla, odnosno, upisala u vlasništvo, 12 kvadratnih kilometara crkvene imovine, i većinu od 60 manastira i od oko 600 crkava.

"Njima raspolaže, tumači i koristi se kao vlastitim zakonitim vlasništvom.

U tome ima i potporu dobroga dijela državne administacije. A te crkve i manastiri, u stvari su depoziti crnogorske tradicije i kulture, i samim tim su u temeljima crnogorskoga identiteta. Zato je i važno, čak je ovoga trenutka najvažnije da se to pitanje vlasništva sakralne baštine što prije riješi, i spriječi njegova zloupotreba protiv crnogorskih nacionalnih i državnih interesa", dodaje mitropolit CPC.

Dodaje kakpo je okosnica crnogorske države Crnogorci i bez njih ona nema smisla, ali ni bez Crnogorske pravoslavne crkve, koja čini njenu kičmu.

Ne očekuje da će biti problema prilikom dokazivanja državnoga vlasništva crkvene imovine.

"U katastarskim dokumentima crkvena imovina je dokumentovana kao državna. Jasno se iščitava da je nedavni upis dijela crkvenoga zemljišta, crkava i manastira neosnovan; nema dokaza o posjedovanju te imovine prije 1996. godine. Sve ostalo je propaganda kojom se običan svijet uvjerava u suprotno, s ciljem da se oko cetinjske filijale Beogradske patrijaršije okupi masa i njome izvrši pritisak na vlasti da iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti uklone član 62, koji temelji pravni osnov za ponovno uzakonjenje crkvene imovine na crnogorsku državu", dodoaje on.

Mitropolit CPC smatra kako su višegodišnjim odlaganjem usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i povraćaja nezakonito prepisane crkvene imovine s države na Srpsku crkvu u državno vlasništvo izbjegavani građanski sukobi s mogućim tragičnim posljedicama.

"To se bjelodano iščitava iz nedavnih javnih poziva visokih klinika Beogradske patrijaršije, na čelu s Irinejem, koji poziva svetosavsko stado da životima brani nezakonito stečenu crkvenu imovinu. Ali za razliku od svih prethodnih godina, ovoga puta pred njima se ispriječila samostalna nezavisna država koja je pred članstvom u EU, koja je članica NATO-a, čime je pod visokom zaštitom evropskih sila, Amerike i Alijanse, ali koja je i sama spremna da se zaštiti svim državnim instrumentima kojima suvereno vlada.

Vjerujem da je ovoga puta država spremna i sposobna da crnogorsko crkveno pitanje konačno riješi na pravedan način. To je potvrdio i predsjednik Milo Đukanović nedavnom izjavom da će obnoviti autokefalnost Crnogorske crkve i omogućiti stvarnu vjersku ravnopravnost. Nema razloga za sumnju, jer je to suštinsko pitanje od čijega razrješenja zavisi da li će zemlja biti suverena ili beogradska kolonija. Nemam utisak da je bilo ko od visokih adresa naklonjen “kolonijalnome rješenju”, kaže u razgovoru za Vikend novine mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније