Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

12. 06. 2019. 13:40 >> 13:40
2

SAOPŠTENJE MANS-A

Radulović se krije od UNESCO izvještaja

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, ni nakon nekoliko dana od objavljivanja izvještaja UNESCO misije u vezi sa izgradnjom autoputa u koritu Tare, nije reagovao ni javnosti predočio svoje viđenje ocjena iz izvještaja, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te NVO su kazali da dio odgovora na pitanje, "gdje je Pavle Radulović?" možda leži u činjenici da UNESCO izvještaj demantuje više izjava ministra u vezi sa stanjem na rijeci Tari.

"Zaključak misije koja je krajem prošle godine boravila u Crnoj Gori i tom prilikom obišla gradilište autoputa u blizini Mateševa, je da su izgradnja mostova preko Tare i eksploatacija i odlaganje šljunka i pijeska ozbiljno devastirali korito Tare, u ovom dijelu zaštićene programom "Čovjek i biosfera", kaže se u saopštenju.

Radulović je, kako su naveli, u više navrata rekao da se na Tari ne dešava ništa neobično, da se radi u tranzicionoj zoni rijeke i da će izvještaj misije UNESCO biti u redu.

On je na pres konferenciji u novembru prošle godine, rekao da je razgovarao sa učesnicima misije i "vidio njihovu reakciju na licu mjesta", insinuirajući da je ista bila pozitivna.

"Ipak, u izvještaju misije navodi se da je pri obilasku rijeke Tare u blizini izgradnje autoputa evidentno da je područje zatrpano smećem i građevinskim materijalom, čak i izvan gradilišta", dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, ministar je kazao da Tara nije devastirana i da odlaganje silnog otpada i zadiranje građevinskih mašina u korito rijeke nema nikakav uticaj na nizvodno stanje Tare.

Iz MANS-a su kazali da je UNESCO demantovao i tu izjavu ministra, navodeći da se pod hitno mora donijeti procjena da li vađenje šljunka i odlaganje otpada ima uticaja na rijeku nizvodno.

"Radulović je u kontinuitetu tvrdio da će kompletna devastarana oblast oko rijeke Tare biti sanirana nakon okončanja izgradnje autoputa. Ipak, UNESCO u svom izvještaju konstatuje da je jasno da će neke posljedice radova biti vidljive i nakon završetka izgradnje", ističe se u saopštenju.

Navodi se da iako je Radulović javnost uvjeravao da sve institucije rade svoj posao, i da su radovi u više navrata bili obustavljeni zbog nepoštovanja ekoloških propisa, UNESCO primjećuje da praćenje procjene uticaja na životnu sredinu od strane nadležnih nije adekvatno.

Iz MANS-a navode i da se rezultati monitoringa izvođaču i nadzoru radova ne saopštavaju u razumnom roku, čime se, pojasnili su, propušta prilika za izbjegavanje negativanog uticaja izgradnje autoputa.

Iz te NVO su rekli da je Radulović izjavio da su članovi misije pohvalili odnos nadležnih prema nizvodnom dijelu rijeke, koji je pod duplom međunarodnom zaštitom.

"Izvještaj objavljen prije nekoliko dana sadrži jasne preporuke o neophodnosti izradi procjene o uticaju radova na nizvodni dio rijeke, kao i hitno donošenje plana koji će ublažiti sve negativne uticaje", navodi se u saopštenju MANS-a.

Oni smatraju da javnost zaslužuje odgovore od Radulovića, koji je, kako su kazali, plaćen od građana, da sa svojim resorom vodi računa i o zaštiti životne sredine.

Iz MANS-a su kazali da je UNESCO konstatovao sve ono na šta su nevladine organizacije mjesecima upozoravale, da su radovi na izgradnji autoputa uzrokovali devastaciju obala i korita rijeke Tare.

"Za sve to vrijeme, Radulović je sa indignacijom odbijao da preuzme bilo kakvu odgovornost, istovremeno optuživajući medije i NVO sektor da 'dižu prašinu' zbog dolaska misije. Sada, kada je jasno ko je bio u pravu, javnost sa pravom očekuje odgovornost ministra", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније