Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

15. 06. 2019. 17:02 >> 08:16

PRVI PROIZVODI

Crnogorske solarne klupe konkurente na EU tržištu

Program “Kreativna Crna Gora” koji je pokrenulo Ministarstvo kulture daje prve rezultate. Podržano je deset projekata i jedna naučna studija. Na taj način će, kako kažu iz Ministarstva, biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod.

Solarna klupa nije novost, ali dizajnirana i proizvedena u Crnoj Gori jeste.

Autorka je Marija Bojović koja je željela da obogati crnogorski kulturni fundus, ali i da pokaže da možemo biti konkurentni i na evropskoj i svjetskoj sceni.

“Trenutno klupa posjeduje solarni panel preko kojeg se puni baterija, tako da je ona autonoman proizvod, ne traži napajanje od gradske mreže i putem nje možemo puniti mobilne telefone i tablete. Takođe nudi i wi-fi koji je trenutno besplatan”, kaže Marija za TVCG.

Marijine klupe već su postavljene u Podgorici, Danilovgradu i Budvi, a uskoro će dvije biti i u Petrovcu.

Da Crna Gora ima umjetnike i zanatlije čijim se proizvodima možemo pohvaliti i van granica, smatraju i u Ministarstvu kulture, pa su programom "Kreativna Crna Gora" pokrenuli 10 biznisa u kulturi i jednu naučnu studiju.

“Tako da smo od virtuelne realnosti, preko dizajna solarne klupe, afirmacije starih zanata poput keramike, vitraža ali i savremene, odnosno prve umjetničke livnice u Crnoj Gori, uspjeli da na neki način oživimo jedno blago zaboravljeno tržište koje je prije svega direktno vezano za umjetnost i za stvaralaštvo”, kaže Nikola Radonjić, nacionalni konsultant za kulturne politike i kreativne industrije.

Budžet programa “Kreativna Crna Gora” bio je 50 hiljada eura. Učesnicima konkursa omogućeno je osnivanje kompanija, kao i izlazak na tržište.

U planu je i pomoć u plasiranju van Crne Gore.

“Kroz diplomatska i konzularna predstavništva, kroz diplomatske kanale i na kraju krajeva kroz protokole, pošto tih poklona ima relativno dosta u svakodnevnoj razmjeni i ima dosta nekih kandidata koji mogu to na pravi način da zadovolje potrebe toga tipa tržišta, ali istovremeno oformljavanjem jednog onlajn marketa koji će biti najvjerovatnije dostupan tu do kraja septembra ove godine”, ističe Radonjić.

Narednim konkursom “Kreativna Crna Gora” Ministarstvo kulture će biti u potrazi za modnim dizajnerima i kreatorima video igrica, a budžet će biti 80 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније