Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

10. 06. 2019. 08:50 >> 19:21
3

ODGOVOR DELTI

Nema gubitaka, ni osnova za smanjenje broja radnika

Privrednici zbog uvođenja neradne nedjelje neće imati gubitke, jer će se promet rasporediti na ostale dane, kazala je generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju Biljana Jakić. Ona poručuje i da nema osnova za smanjenje broja zaposlenih, jer, kako dodaje, radnici nijesu angažovani za rad samo nedjeljom.

Podsjetimo menadžment tržnog centra Delta siti, poručio je ranije da će nedjelja kao neradni dan u šoping molu dovesti do mjesečnog gubitka od minimum milion eura kod zakupaca, te da bi 20% radnika moglo da ostane bez posla.

Jakić je ponovila stav Ministarstva ekonomije da zabrana rada nedjeljom važi i za tržni centar Delta siti, odnosno za prodavnice u tom objektu.

“Ako bi se izuzele prodavnice u Delti onda bi u neravnopravan položaj doveli prodavce koji nijesu u tom šoping molu”, poručila je Jakić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je podsjetila da će u Delti raditi kafići, bioskop i ostale uslužne djelatnosti.

“Zabrana se odnosi samo na prodajne objekte, koji se bave prodajom robe. Cilj je da prodavci ne budu u neravnopravnom položaju, samo zbog toga što se nalaze u šoping molu. Moram navesti još jednu činjenicu da su se u Hercegovačkoj ulici gasili prodajni objekti i ljudi ostajali bez posla, ali niko tome nije davao takav značaj”, poručila je Jakić.

Ona je navela i da potrošači zbog zadovoljenja svojih potreba ne idu da kupuju nedjeljom, već to čine zavisno od kupovne moći.

"Preliće se promet, odnosno stvoriće se navika da potrošači kupuju drugim radnim danima. To što su namijenili, kupovaće ostalim danima, a promet će se preliti na te radne dane”, poručila je Jakić.

Ona ne vidi osnov ni za ocjene menadžmenta Delte, da bi zbog neradne nedjelje 20 odsto radnika u tom šoping molu moglo da ostane bez posla. Jakić ističe da će ostalih dana biti povećan obim posla.

“Zašto bi se smanjio broj zaposlenih? Zaposleni se ne angažuju za rad samo nedjeljom, oni se rotiraju u toku sedmice”, navela je Jakić.

Podsjetila je da je inicijativa za neradnom nedjeljom potekla od poslodavaca, koji su i ranije poručili da će se promet preliti na ostale dane, te da neće doći do smanjenja broja zaposlenih.

Ona je podsjetila da za poslodavce koji budu radili nedjeljom postoje kazne od 1.000 do 10.000 eura, kao i zabrana rada.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније