Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

09. 06. 2019. 09:16   >>  09:15 1

SPLENDID I MONTENEGRO STARS

Oko 90 učenika na praksi, veći dio će ostati

Trenutno je u hotelu “Splendid” i Montenegro stars grupi oko 90 učenika na praksi, a plan je da veći dio ostane, ukoliko bude bio zainteresovan, saopštio je suvlasnik Montenegro stars hotelske grupe Žarko Radulović u izjavi u okviru kampanje “Stručno je ključno – Alati budućnosti su u vašim rukama”.

"Podržavamo kampanju “Stručno je ključno”. Imamo čak 90 učenika koji kod nas obavljaju praksu. Veliki dio će ostati ovdje da radi, a jedan dio će sigurno naći odmah negdje drugo posao. Ja im poručujem da sanjaju i ostvare san da jednog dana budu preduzetnici i imaju svoje restorane, jer sam siguran da će, poslije ovakve prakse i ovakvog školovanja, imati uspješne karijere", poručio je Radulović.

Isto smatra i Mirjana Mrkalj, direktorica “Splendid” hotela.

"Snaga svakog hotela su njegovi kadrovi, a dualni sistem obrazovanja je jedan od kvalitetnijih načina stvaranja kadrova", poručila je.

Obrazovnu ponudu srednjeg stručnog obrazovanja trenutno čini 17 obrazovnih programa u trogodišnjem trajanju i 50 obrazovnih programa u četvorogodišnjem trajanju. Po programima stručnog obrazovanja obrazuje se 19.036 učenika.

U dualni oblik obrazovanja je u školskoj 2018/2019. godini uključeno 577 učenika, a očekuje se da ih naredne godine bude preko 800. Dualno obrazovanje je sistem u kome učenik teorijsku nastavu pohađa u školi, a kompletno praktično obrazovanje obavlja kod poslodavca. Dakle, u dualnom obrazovanju učenik uči uz rad. Ministarstvo prosvjete i poslodavac obezbjeđuju naknadu učenicima.

Učenik koji želi da se obrazuje u dualnom obliku prijavljuje se školi u kojoj konkuriše za upis u prvi razred. Broj upisnih mjesta zavisi od interesovanja poslodavaca za obrazovanje učenika u dualnom obliku obrazovanja. Učenik, odnosno njegov roditelj i poslodavac potpisuju ugovor o praktičnom obrazovanju. I učenici drugog i trećeg razreda mogu sa školskog preći na dualni oblik obrazovanja, naravno ako postoji interesovanje poslodavaca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније