Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

06. 06. 2019. 17:18 >> 17:18
1

URA PORUČUJE

Nastavićemo borbu protiv otimanja bisera prirode

Moramo se prilagođavati prirodi a ne ona nama, zbog čega ćemo se zalagati da postanemo jedna od prvih "eco friendly" država, poručeno je iz GP URA povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, koji je obilježen juče. To je, kažu, jedan od ključnih predloga koji se mogu naći u njihovom ekonomskom programu "Posao za sve".

"Ukoliko budemo racionalno i pažljivo postupali Crna Gora kao 'eco friendly' država može postati naš najveći brend. Jačanje 'zelene' ekonomije je preduslov koji može dovesti do sveukupnog ekonomskog razvoja. Potrebno je da saniramo divlje deponije i da rigoroznim mjerama spriječimo otvaranje novih. Izgradnjom centra za upravljanje otpadom bismo u velikoj mjeri doprinijeli očuvanju naše životne sredine. Nova urbanistička politika bi u fokusu morala imati zaštitu i strateško planiranje netaknutih lokacija. Sačuvati balans između prirodnih i urbanih vrijednosti kojima raspolažemo bi trebalo da bude cilj a i konačni proizvod", ističu u pokretu URA.

Naglašavaju da svi zajedno moramo više cijeniti prirodu i njene resurse i drugačije postupati prema njima.

"Mi smo prva proklamovana ekološka država na svijetu, ali se tako ne ponašamo. Održivi razvoj je samo fraza koja se koristi u javnom životu a nikako u praksi", navodi se u saopštenju.

Stanje u Crnoj Gori, nakon skoro 28 godina od proglašenja za ekološku državu je više nego zabrinjavajuće navode iz pokreta URA.

Devastacija rijeke Tare, gradnja u srcu nacionalnog parka, uništavanje Sinjajevine, rijeke Bukovice, Solane, sječa čempresa samo su, kažu neke od crnih ekoloških događaja kojima smo svjedočili.

"Vlast svojim postupcima, vrlo svjesno uništava bisere crnogorske prirode, umjesto da radi na zaštiti prirode i životne sredine. Priče o valorizaciji koje nam serviraju predstavljaju grube neistine jer se na taj način zapravo želi prikriti interes i profit koji njihovi funkcioneri stiču uništavajući prirodne resurse svih nas" smatraju u ovom pokretu uz poruku da će nastaviti da se bore boriti protiv otimanja svih netaknutih bisera crnogorske prirode.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније