Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

06. 06. 2019. 09:52   >>  09:54

TRODNEVNI SEMINAR

Državnoj izbornoj komisiji OEBS-ov vodič za fer izbore

Dobro planiranje je ključno za efikasno funkcionisanje izborne komisije, zbog čega je Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovala trodnevni seminar za članove Državne izborne komisije (DIK) od 5. do 7. juna u Podgorici, na temu izrade izbornog operativnog plana u pripremi za predstojeće parlamentarne izbore 2020. godine.

Plan će, kako napominju u saopštenju OEBS-a, služiti kao vodič Državnoj izbornoj komisiji u sprovođenju slobodnih, poštenih i vjerodostojnih izbora, u skladu sa izbornim zakonodavstvom.

Otvarajući seminar, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Maris Davije kazala je da Misija cijeni svoje partnerstvo sa Državnom izbornom komisijom.

"Nastavićemo da podržavamo Komisiju, jer teži većoj transparentnosti, integritetu, nepristrasnosti i odgovornosti. Poštovanje ovih vrijednosti omogućiće nastavak održavanja slobodnih i poštenih izbora, fokusirajući se na potrebe biračkog tijela i baveći se promjenjivim okruženjem kako bi se osiguralo da svaki glas ostane siguran i da se računa", kazala je Davije.

Predsjednik Državne izborne komisije Đorđije Vukčević, rekao je da je iskustvo prethodnih izbora 2016. i 2018. godine pokazalo da je priprema izbornog operativnog plana bila velika pomoć u organizaciji rada tokom izbornog perioda.

"Usklađenost sa procedurama, postavljanje prioriteta i jasna podjela dužnosti su neophodni uslovi za kvalitetno obavljanje svakog posla. Imajući u vidu da je izborni proces strogo formalan, obavezuje nas da odgovorno pristupamo našem radu, kontinuirano ulažemo napore da se poboljšamo", kazao je Vukčević.

U svom uvodnom govoru, viši savjetnik za izbore u OEBS-u Bujar Baša izjavio je da, iako svaki izbori mogu biti izazov, postojanje plana može osigurati da se predvidljivi tehnički problemi ne pojave.

"Razvijanjem i usvajanjem izbornog operativnog plana, strateški fokus DIK-a za predstojeće izbore treba da bude upravljanje izborima i povećanje povjerenja javnosti", rekao je Baša.

Ovaj seminar podržan od OEBS-a biće nastavljen i naredne sedmice, nakon čega će DIK usvojiti izborni operativni plan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније