Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

05. 06. 2019. 17:59   >>  18:13

VODOVOD BERANE

Uprkos značajnim ulaganjima, situacija loša

U prethodnom petogodišnjem periodu Opština Berane i DOO "Vodovod i kanalizacija" su obezbijedili i uložili milionska sredstva u poboljšanje vodovodne insfrastrukture, ali kako deceniju, skoro ništa nije investirano u poboljšanje vodonsabdijevanja – period od pet godina i uložena sredstva nisu dovoljna, kazao je direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Vuko Todorović.

"Vodovod će u saradnji sa Opštinom i u narednom periodu nastaviti sa svakodnevnim ulaganjima, kako u sanaciju postojeće mreže, tako i izgradnju novih vodovoda“, kazao je Todorović, koji je dodao i to da će građane i dalje uredno i preventivno obavještavati jer je to odgovorno postupanje – iako voda nikad nije bila bakteriološki neispravna i opasna po zdravlje ljudi. 

"Stanje sa vodovodom je daleko od zadovoljavajućeg, višedecenijsko neulaganje u ovaj sistem je posledica da danas imamo kvarove na cjevovodu“, navodi direktor i objašnjava da se sa izuzetno skromnim budžetom održava sistem vodsnabdijevanja u Beranama, te da su potrebna daleko veća ulaganja u narednom periodu.

"Shodno našim mogućnostima, mi činimo sve što možemo da popravimo stanje kada je riječ vodosnabdijevanju na području naše opštine. Ove godine će u sistem vodosnabdijevanja ući i objekti koji su rađeni u okviru projekta "Unapređenja vodosnabdijevanja u opštini Berane".

Radi se o slJedećim objektima: pumpna stanica „Grad“, rezorvoar Jasikovac, automatske hlorinatorske stanice „Salača“ i Dapsiće. Svi ovi objekti biće povezani „Scada“ sistemom, čime naš vodovod ulazi u red tehnički opremljenijih vodovoda. Tehnički prijem ovih objekata je u toku i nadamo se da će u skorije vrijeme biti predati na upotrebu i održavanje DOO „Vodovod i kanalizacija“ Berane“, kazao je Todorović.

Azbestne cijevi, stare toliko godina često pucaju, zbog čega djelovi grada ostaju bez pijaće vode u periodu koji je potreban za otklanjanje kvarova.

"U ulici Miljana Vukova proteklih dana izvođeni su radovi na zamjeni pomenutih azbestno cementnih cijevi, te je iz tog razloga bila privremeno isključena voda za stanovnike Obalskog naselja“, kazao je Todorović i dodao da su radovi na zamjeni cjevovoda završeni.

"Suočeni sa situacijom da smo često na meti kritika, dužni smo da objasnimo da usled obilnih padavina dolazi do blagog zamućenja vode. Stručne službe našeg preduzeća iz predostrožnosti preporučuju da se voda u takvim okolnostima prije upotrebe za piće mora prokuvati“, navodi direktor.

"Naše preduzeće posjeduje aparat za mjerenje mutnoće i uvijek blagovremeno informišemo građane o eventualnom povećanju mutnoće, koja se mjeri na svakih sat vremena. Napominjemo da su svi nalazi Instituta za javno zdravlje dokazali da je voda u svim situacijama bila mikrobiološki ispravna," naglašava Todorović.

Otvaranjem Poglavlja 27 – Životna sredine i klimatske promjene, stvoreni su uslovi za kandidovanje projekata koje se tiču zamjene azbestno cementnih cijevi na području naše opštine, kao i drugim opštinama u Crnoj Gori.

"Planiramo da sprovedemo ove aktivnosti posredstvom Udruženja vodovoda Crne Gore i nadamo se da će one u najskorije vrijeme biti realizovane i da ćemo pristupiti radovima na zamjeni cijevi," kazao je direktor beranskog Vodovoda i kanalizacije i dodao da ćemo prema evropskim fondovima kandidovati i izradu postrojenja za prečišćavanje pitke vode radi eliminisanja pojave mutnoće.

"Izvinjavamo se i ujedno zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju, naročito u poslednje tri godine od kada je u toku izgradnja kanalizacione mreže, zbog čega je dolazilo do oštećnja cjevovoda od strane izvođača radova, a samim tim i do nestajanja vode, radnici DOO „Vodovod i kanalizacija“ trudili su se da u najkraćem mogućem roku obezbijede uredno vodosnabdijevanje vodom građana Berana“, kazao Todorović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније