Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

05. 06. 2019. 15:30 >> 15:35

ZA RISAN I PERAST

Za izgradnju kanalizacione mreže 4,5 miliona eura

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović potpisao je danas u Podgorici Ugovor o donaciji namijenjenoj za izgradnju kanalizacione mreže za Risan i Perast sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) i Vodacomom, kojim će biti obezbijeđena sredstva u iznosu od 4,58 miliona eura.

Ugovor je potpisan u okviru projekta “Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali – Bokokotorski zaliv“.

Radulović naveo je da ovaj projekat predstavlja nastavak aktivnosti koje su na crnogorskom primorju otpočele 2004. te podsjetio da su kroz aranžman sa Njemačkom razvojnom bankom (KFW) do sada izgrađena dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – zajedničko postrojenje za opštine Kotor i Tivat, kao i postrojenje u Herceg Novom, koje je u testnoj fazi.

“Zajedno sa izgradnjom ovih postrojenja, izgrađeno je i približno 130 km kanalizacione mreže, 35 pumpnih stanica i 92 km sistema za vodosnabdijevanje“, kazao je Radulović, te napomenuo da je ovaj projekat znatno uticao na poboljšanje kvalieta života i životne sredine Bokotorskog zaliva.

On je izrazio nadu da ćemo u narednom periodu imati kompletan Bokokotorski zaliv priključen na kanalizacionu mrežu i sistem za tretman otpadnih voda te time zaštititi ovaj dragulj crnogorske obale.

Šef odsjeka za komunalnu infrastrukturu za zemlje Jugoistočne Evrope i Turske KfW-a Kirk Mildner naveo je da je danas potpisan važan ugovor čija su sredstva obezbijeđena iz Investiocionog okvira za Zapadni Balkan i Evropske unije zajedno sa KfW-om.

On je podsjetio da je KfW ranije obezbijedio 150 miliona eura za tretman otpadnih voda na cijelom crnogorskom primorju, te da je veći dio sredstava uložen u Bokokotorski zaliv kako bi se poboljšala ekološka situacija.

“Perast i Risan još uvijek priključeni nijesu na ovu kanalizaconu mrežu ali će sredstva koje je KfW sa MORiT-om obezbijedio kod Evropske unije biti iskorišćena kako bi se to realizovalo. Za početak, sredstva će biti iskorišćena za primarnu i sekundardnu kanalizacionu mrežu, a nadamo se da će biti i druge faze, kao i dodatnih sredstava kojim će se finansirati povezivanje te kanalizacione mreže sa postrojenjem u Tivtu“, naveo je Mildner.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније