Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

04. 06. 2019. 13:35   >>  13:35

CG I UNDP

Ojačati partnerstvo u procesu pristupanja EU

Crnu Goru i UNDP veže snažno i posvećeno partnerstvo, koje u narednom periodu treba da bude ojačano i prošireno u procesu pristupanja Crne Gore EU, kazala je pomoćnica generalnog sekretara UN Mirjana Špoljarić Eger na sastanku sa ministarkom javne uprave Suzanom Pribilović .

      

Špoljarić Eger, koja je takođe i pomoćnica administratora UNDP i direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, saopštila je da UNDP u Crnoj Gori ima veoma kvalitetan i iskusan tim i ekspertizu zasnovanu na višedecenijskom iskustvu, koje može da bude snažna podrška Vladi Crne Gore u procesu pristupanja EU, ali i cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Kazala je da je reforma javna uprave veoma važna oblast u kojoj UNDP djeluje u gotovo svim državama svijeta, te su veoma zainteresovani da nastave saradnju sa Ministarstvom javne uprave u ovoj oblasti.

 Ona je dodala da je UNDP spreman da svoje bogato iskustvo ponudi Crnoj Gori i da kroz partnerstvo sa EU pruži podršku razvoju ljudskih resursa, digitalnoj transformaciji javne uprave, socijalnoj inkluziji i dr. 

„Vjerujem da na ovaj način možemo uspostaviti najbolje prakse, od kojih će građani Crne Gore imati najviše benefita, ali i doprinijeti prenošenju iskustava na region Zapadnog Balkana“, kazala je Špoljarić Eger.

Ministarka Pribilović je ocijenila da Ministarstvo javne uprave od osnivanja ostvarilo izuzetnu saradnju sa UNDP u Crnoj Gori u oblasti reforme javne uprave.

“Veoma nam je značajna vaša podrška u oblasti sprovođenja procesa optimizacije na lokalnom nivou, digitalizacije javne uprave, ali i unapređenja otvorenosti javne uprave kroz podršku u izradi Akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu. „Zadatak Ministarstva javne uprave kao novog resora nije samo reforma javne uprave, već usmjeravanje i refome društva, ostvarivanje veće transparentnosti i dostupnosti uprave građanima i privredi da bi funkcionisali kao pravi servis građana“,  kazala je Pribilović.

Dodala je da su u prethodnom periodu započeli  brojne aktivnosti, prije svega, u oblasti unapređenja službeničkog sistema, reorganizacije javne uprave, za šta su dobili pohvale od EK.

 „Naš najveći prioritet je digitalizacija javne uprave i u ovoj oblasti u narednom periodu moramo učiniti veći napor,  kroz veći nivo sofisticiranosti usluga, te uspostavljanje nacionalnog identifikacionog dokumenta. Tu vidim i veliki prostor za nastavak dalje saradnje sa kancelarijom u UNDP-a u Crnoj Gori“,  ocijenila je ministarka.

Sagovornice su se saglasile da saradnja treba da bude nastavljena u narednom periodu kroz realizaciju započetih projekata, ali i proširenje saradnje u svim segmentima procesa reforme javne uprave u procesu pristupanja EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније