Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

03. 06. 2019. 18:29 >> 20:14
2

DNPCG

UP: Nemaju saznanja da je Rastoderu ugrožena bezbjednost

Uprava policije za sada nema indicija ili saznanja koja bi ukazala na to da je novinaru Samiru Rastoderu ugrožena bezbjednost, saopšteno je iz tog državnog organa Društvu preofesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

Iz DPNCG kazali su da su obaviješteni da su se Uprava policije i Državno tužilaštvo obratili kolegama u Srbiji, kako bi se razjasnile okolnosti pod kojima je Rastoder privođen i saslušavan.

Nakon informacija u javnosti o ovom slučaju, DPNCG se obratilo direktoru Uprave policije i predsjedniku Vlade, zatraživši zvanične podatke o tome šta se desilo novinaru, kao i šta su država i policija preduzeli tim povodom.

"Pitali smo da li je privođenje novinara vezano za posao koji obavlja, da li postoje razlozi koji ukazuju da mu je ugrožena bezbjednost i da li postoji spisak novinara za koje postoji rizik putovanja u nekoj državi, a u vezi sa poslom koji obavljaju," navodi se u saopštenju DNPCG.

DNPCG apeluje na sve političke partije i ostale učesnike javnog života da odgovorno pristupe slučaju i da bez svih informacija i objektivno sagledanih činjenica ne uznemiraju javnost, te da se suzdrže zloupotrebe situacije u političke svrhe. 

Oni su medijima dostavili i odgovor Uprave policije.

“Uprava policije Grne Gore je, odmah po prijavi novinara Samira Rastodera koja se odnosi na postupanje službenika MUP-a i BIA-e prema njemu u Republici Srbiji, preduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Prijava koju je Rastoder podnio u prostorijama CB Podgorica je putem NCB Interpol Podgorica dostavljena NCB Interpol Beograd na postupanje, a od NCB Interpol Beograd je zatraženo i vršenje provjera pravnog osnova i razloga za navedeno postupanje prema novinaru Rastoderu," navodi se u saopštenju Uprave policije koje je medijima dostavilo Društvo profesionalnih novinara.

U saopštenju Uprave policije se ističe i da je urednik u portalu Standard Samir Rastoder 30.05.2019. godine, u službenim prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica podnio prijavu koja se odnosi na postupanje policijskih službenika MUP-a i Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Republike Srbije prema njemu.

"Prema navodima iz prijave, Rastoder je navedenog dana, u jutarnjim časovima 30.05.2019. godine, taksi vozilom iz Crne Gore pošao u Republiku Srbiju da na njenoj teritoriji napravi reportažu. Po dolasku u Kraljevo, kako je prijavljeno, policija je zaustavila vozilo u kojem se nalazio Rastoder, nakon čega je izvršen njegov pretres a potom je policija u službene policijske prostorije dovela Rastodera i vozača taksi vozila. U službenim prostorijama obavljen je razgovor i prikupljanje obavještenja na okolnosti boravka na teritoriji Republike Srbije, lični pregled i pregled telefonskog aparata, najprije od strane službenika policije, a nakon toga i od strane službenika Bezbjednosno informativne agencije," navodi se u saopštenju.

Rastoderu, kako je kazao, nijesu poznati razlozi za ovakvo postupanje policije i Bezbjednosno informativne agencije niti su mu razlozi saopšteni od strane službenika MUP-a i BIA-e Srbije.

"O sadržini podnijete prijave i pritužbe novinara Rastodera na postupanje službenika MUP-a i Bezbjednosno informativne agencije Republike Srbije, od strane službenika Centra bezbjednosti Podgorica upoznat je državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji je naložio da se o predmetnom događaju i podnijetoj prijavi putem NCB Interpol Podgorica obavijesti NCB Interpol Beograd kako bi zbog mjesne nadležnosti bio upoznat nadležni tužilac u Republici Srbiji radi preduzimanja mjera i radnji na okolnosti podnijete prijave.

Službenici NCB Interpol Podgorica su dostavili predmetnu prijavu NCB Interpolu Beograd, radi preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti. NCB Interpol Podgorica je takođe od NCB Interpol Beograd zatražio provjere o pravnom osnovu i razlozima za postupanje službenika MUP-a i Bezbjednosno informativne agencije prema novinaru Rastoderu.

Uprava policije za sada nema indicija ili saznanja koja bi ukazala na to da je novinaru Samiru Rastoderu ugrožena bezbjednost”.
Novinar Samir Rastoder rekao je DPNCG-u da je po prirodi posla putovao u Srbiji i da će se narednih dana obratiti javnosti, zbog špekulacija u vezi sa onim što mu se desilo. On je od Uprave policije zatražio procjenu bezbjednosti", ističe se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније