Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

31. 05. 2019. 20:48 >> 20:52

ZAKLJUČAK RADIONICE

EK prepoznala napredak pravosudne saradnje

EK prepoznala kvalitativni i kvantitativni napredak u sistemu pravosudne saradnje, saopšteno je tokom prve radionice u okviru Regionalnog foruma o pravosudnoj saradnji 2019.

 

 

Radionica o ugovorima o međunarodnoj pravnoj pomoći koje je Crna Gora zaključila sa državama Regiona održana je juče i danas u hotelu „Hilton“ u Podgorici, u okviru ovogodišnjeg, trćeg po redu Regionalnog foruma o pravosudnoj saradnji, koji se tradicionalno održava u Crnoj Gori.

Generalni direktor za međunarodnu saradnju u Ministarstvu pravde Nikola B. Šaranović kazao je da je cilj ovogodišnjeg regionalnog foruma revizija bilateralnih ugovora o pravosudnoj saradnji i njeno dalje unaprjeđenje po uzoru na standarde Evropske unije u ovoj oblasti.

“Šaranović je naglasio značaj unaprjeđenja pravosudne saradnje između onih koji su najbliži, pri čemu se blizina i daljina na ovom polju, kako je naglasio, mjeri frekvencijom pravnog saobraćaja, koji uvijek prati protok ljudi, roba, usluga i kapitala. On je izrazio zadovoljstvo nalazima Evropske komisije u ovogodišnjem Izvještaju o Crnoj Gori, koja je prepoznala, kako je istakao, i kvalitativni i kvantitativni napredak sistema pravosudne saradnje u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Miniostarstva pravde.

Pravna savjetnica u Birou Stejt Departmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona Ana Grgurević istakla je zadovoljstvo time što Ambasada SAD podržava ovaj značajan regionalni skup, posvećen važnim pitanjima međunarodne pravne saradnje. 

“Naglašavajući uticaj modernih tehnologija, savremenog brzog protoka informacija i novca, kao i povećane dinamike kretanja ljudi na pojavu novih i složenih oblika prekograničnog i transnacionalnog  kriminala, Grgurević je ukazala na neophodnost kvalitetne međunarodne pravne saradnje i istakla je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da pružaju značajnu podršku Crnoj Gori u sprovođenju reformskih aktivnosti u oblasti pravosuđa, a u cilju njenog bržeg i efikasnijeg integrisanja u evroatlantske structure”, navodi se u saopštenju.

Program koordinator za Istočnu Evropu IDLO-a Ljubomir Petruljeskov kazao je da je jačanje saradnje između država regiona Zapadnog Balkana jedan od prioriteta koje IDLO akcentuje prilikom implementacije pojedinačnih projekata na ovom geografskom području i izrazio zadovoljstvo što IDLO ima priliku da zajedno sa Ministarstvom pravde Crne Gore  i Ambasadom SAD doprinese unaprjeđenju oblasti kao što je međunarodna pravna pomoć, kroz reviziju ugovornih rješenja u ovoj oblasti.

“Zaključci radionice su da bilateralni ugovri o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima između Crne Gore i zemalja Regiona predstavljaju kvalitetnu pravnu osnovu za pravosudnu saradnju. Njihova dosadašnja primjena pokazala je potrebu za većim korišćenjem mogućnosti neposredne saradnje i eventualno proširenje ove mogućnosti na različite vidove pravne pomoći i u građanskim i u krivičnim stvarima”, navodi se u saopštenju.

Takođe, u cilju unapređenja neposredne saradnje, potrebno je poboljšati razmjenu informacija o nadležnim organima za pružanje međunarodne pravne pomoći i uspostaviti bližu komunikaciju između kontakt osoba u organima nadležnim za pružanje međunarodne pravne pomoći.

“Cilj ovih aktivnosti treba da bude upodobljavanje međunarodne pravne pomoći sa evropskim standardima u oblasti pravosudne saradnje.”

Regionalni forum o pravosudnoj saradnji, koji se tradicionalno organizuje u Crnoj Gori, predstavlja dobar okvir za razgovore između nadležnih organa država učesnica na temu ukupnog unapređenja pravosudne saradnje u Regionu, zaključili su učesnici.

Radionicu su organizovali Ministarstvo pravde Crne Gore, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za razvoj prava (IDLO), a uz finansijsku podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori, a na njoj su učestvovali predstavnici ministarstava pravde, tužilaštava i sudova Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije.

Sljedeća radionica u okviru ovogodišnjeg Regionalnog foruma biće održana na jesen, na temu ugovora o izručenju i međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније