Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Jadran; Objavila: M.M ]

31. 05. 2019. 10:23   >>  10:25

NA MORU

Krivolov ne jenjava, počele jače kontrole

Radi što kvalitetnije borbe protiv krivolova i nelegalne trgovine ribom, morskim organizmima, zaštićenim i zabranjenim vrstama, a po eskalaciji krivolovnih aktivnosti u posljednjem periodu, u toku su pojačane kontrole.

Kako saopštavaju iz organizacije “Stop krivolovu” u dogovoru sa policijom i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, kontrole će u narednom periodu biti intezivirane i proširene na sve dijelove obale.

"Dobra saradnja koju imamo sa policijom i Ministarstvom rezulitirala je novim dogovorenim mjerama. Prisustvo na terenu biće pojačano, a pored plovnih jedinica policije, podršku sa kopna pružaće i pripadnici Centara i Odjeljenja bezbjednosti, kako u planiram akcijama, tako i u pojačanim kontrolama poznatih lokacija, pristupnih puteva i lica za koja se zna ili sumnja da su na bilo koji način uključena u krivolovne aktivnosti", upozoravaju iz ove organizacije.

“Pali” krivolovci sa 20 kg vongola i 10 kg zamrzavanog cipola

Pripadnici OB Kotor i inspektor za ribarstvo sproveli su akciju na relaciji Kotor-Ploče-Trsteno. Kontrolisane su pojedine lokacije kao i automobili, pri čemu su u dva slučaja utvrđene krivolovne aktivnosti.

"U jednom slučaju pronađeno je oko 20 kg školjki vongola, u drugom oko 10 kg cipola. U oba je riječ o ulovu bez potvrde o porijeklu i dozvole za distribuciju, koji je najvjerovatnije bio namjenjen za prodaju," navodi se u saopštenju.

Iz organizacije “Stop krivolovu” upozoravaju one koji su skloni da ribu kupuju od ovakvih “trgovaca” da je u slučaju pronađenih cipola konstatovano da su bili zamrzavani i nanovo odmrzavani, na šta ukazuju nekompaktnost mesa i neadekvatno skladištenje, zbog čega su potencijalno opasni za konzumaciju.

Lica su procesuirana i prekršajno kažnjena, oduzeta riba je uništena zbog sumnjivog kvaliteta, dok su vongole, za koje se pretpostavlja da mogu nastaviti život, vraćene u more.

"Akcija je, nadamo se, poslala dovoljno jasnu poruku prekršiocima, kao i ostalima koji su svjedočili o ovim aktivnostima policije i inspektora u rejonu koji pripada Odjeljenju bezbjednosti Kotor", ističu iz organizacije “Stop krivolovu”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније