Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

28. 05. 2019. 07:07 >> 07:09
1

PODACI SDM

Ljekari iz CG najradije odlaze u Njemačku

Javni zdravstveni sistem od 2014. godine napustilo je više od 120 ljekara zbog, kako tvrde u Sindikatu doktora medicine (SDM), niskih zarada i neuređenosti sistema u kome rade.

 

Sa druge strane, ministar zdravlja Kenan Hrapović smatra da je crnogorski zdravstveni sistem interesantan ljekarima, jer je u njemu angažovano oko 240 doktora iz inostranstva sa privremenim ili stalnim nastanjenjem i onih koji rade po pozivu.

Podaci SDM pokazuju da je od 2014. godine javni zdravstveni sistem napustilo ukupno 125 ljekara, od kojih je 55 otišlo u privatni sektor, pišu Vijesti.

Kada je riječ o zemljama inostranstva, ljekari se najčešće odlučuju za Njemačku, u kojoj je posao našlo dvadeset doktora u posljednjih pet godina.

U Sloveniji se zaposlilo pet ljekara, šestoro u Švajcarskoj, Srbiji 11...

“Kolege uglavnom kažu da je razlog odlaska loš socioekonomski status ljekara, ali isto toliko važani razlozi su neuređenost sistema u kome rade, nedostatak protokola, smjernica,normativa,izostanak sistemskih rješenja u pogledu nedostatka kadra”, kazali su iz SDM.

Odgovorili su i da su zarade ljekara u privatnom sektoru značajno veće.

“Uporedite samo satnicu ljekara koji radi u javnoj zdravstvenoj ustanovi, a koja iznosi od 2,5 do pet eura, dok je najniža cijena pregleda u privatnoj 30 eura”, rekli su iz SDM.

Prema Hrapovićevoj statistici, državu je u posljednjih deset godina napustilo stotinak ljekara: “Dio je otišao u penziju, značajan dio u privatni sektor, gdje pružaju uslugu crnogorskim pacijentima...”

Hrapović je ocijenio da je migracija radne snage prisutna svuda u Evropi, a posebno u zemljama u najbližem okruženju.

On je istakao da je crnogorski zdravstveni sistem u posljednjih pet godina dodijelio oko 500 specijalizacija, te da je Vlada u saradnji sa stambenom zadrugom Zdravstvo omogućila kupovinu stana pod povoljnim uslovima za oko 200 zdravstvenih radnika.

Hrapović je rekao da je kroz razgovor sa dijelom ljekara koji su posao našli u inostranstvu, dobio odgovor da je dosta razloga zbog kojih žele da promijene radnu i životnu sredinu lične prrirode.

On je kazao da Vladu zabrinjava odlazak ljekara i da odgovorno prate ta dešavanja.

“A takođe ću da podsjetim da je crnogorski zdravstveni sistem onaj u koji treba da se dolazi.Podaci iz Ljekarske komore pokazuju da se vjeruje i ne dolazi bez razloga...Sve više je interesovanja iz regije za rad u crnogorskom zdravstvenom sistemu, ali nama nije interes da samo u tom pravcu djelujemo”, naglasio je Hrapović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније