Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 05. 2019. 15:39   >>  15:40

UCG PREDLAŽE

Dan ubistva Jovanovića da bude Dan novinara

Današnji dan kada je ubijen Duško Jovanović, u budućnosti treba da bude dan novinara i slobodne štampe u Crnoj Gori, a ulicu u kojoj je ubijen Jovanović, treba preimenovati i dati joj njegovo ime, predlažu iz Ujedinjene Crne Gore.

"I petnaest godina potom, ubistvo Duška Jovanovića ostaje nerasvijetljeno - kao da se radi o državnoj tajni, kazali su iz UCG.

Nevjerovatno je, kažu, da imamo osuđenog za saučesništvo u zločinu, a da ne znamo i dalje ko su ostali učesnici ovog sramnog čina. Naravno, dodaju, nema ni pomena o nalogodavcu.

"Zavjet ćutanja o zločinu, poput sicilijanske omerte, postao je na sraman način i neka vrsta institucionalnog pravila", navodi se u saopštenju UCG.

Duško Jovanović je, kako navode, najskuplje platio svoju hrabrost i borbu za slobodu štampe.

"Njegovo ubistvo predstavlja prekretnicu kojom je početkom trećeg milenijuma slobodna riječ kod nas kažnjena najkrvavijim ishodom. Država je svojevoljno ili pod pritiskom ućutkana i u sramnoj tišini se batrga cijelih deceniju i po", kazali su iz UCG.

UCG poziva državne organe, Tužilaštvo i Policiju, da se svim kapacitetima, i nakon svega, posveti rasvetljavanju tog slučaja.

"Jer je besprizorno hvaliti se napretkom u oblasti evro integracija, a prećutkivati činjenicu da imamo nerazotkriveno ubistvo glavnog i odgovornog urednika jednog od najuticajnih medija", kazali su iz UCG.

Oni poručuju da današnji dan, kada je ubijen Duško Jovanović, u budućnosti treba da bude dan novinara i slobodne štampe u Crnoj Gori, a ulicu u kojoj je ubijen Jovanović, kako su kazali, treba preimenovati i dati joj njegovo ime.

"To je simbolika od koje se mora krenuti, a rasvjetljavanje ubistva je obaveza od koje se ne smije i ne može odustati. Ili ćemo doći do svih saučesnika u ubistvu i do nalogodavaca, ili se mora pokrenuti postupak odgovornosti i izvođenja pred sud odgovornih državnih funkcionera i službenika koji svojevremeno nisu uradili svoj posao. U Ministarstvima za ljudska i manjinska prava i kulture ne osjećaju godinama potrebu da bilo šta kažu ili pokrenu bilo kakvu pa i simboličnu akciju", zaključuje je u saopštenju UCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније