Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 05. 2019. 10:46   >>  10:46

DPNCG O UBISTVU JOVANOVIĆA

"Ako država ne nalazi zločince, zašto da vjerujemo da ih traži"

Petnaest godina nakon ubistva Duška Jovanovića, vlasnika i urednika lista Dan, malo je vjerovatno da će njegova porodica i prijatelji dočekati zadovoljenje pravde, navodi se u saopštenju generalne sekretarke Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) Mile Radulović.

Ona ocjenjuje da ni formiranje Komisije za istrage napada za novinare, rasprava na skupštinskom Odboru za bezbjednost prije nekoliko godina, izjave zvaničnika da policija još radi na tome, ne ukazuju na bilo kakav napredak.

"Nedostatak političke volje za nekadašnjeg oštrog kritizera vlasti, problematičan profesionalizam i postupanje tužilaca i policije, samo su neki od elemenata zbog kojih će ovaj tragični događaj biti zataškan. Takođe i traljav sudski postupak sa bezbroj indicija koje nikad nijesu temeljno istražene. Da li bi se odmaklo dalje da je bilo promjene vlasti, poput razrešenja ubistva Slavka Ćuruvije u Srbiji gdje je bila umiješana državna bezbjednost, za sada je pitanje bez odgovora", navodi Radulovićka.

Medijskoj zajednici, dodaje generalna sekretarka DPNCG, ostaje da i dalje traži i insistira "da ova tragedija, kao i teški napadi na Tufika Softića, Mladena Stojovića, pokušaj ubistva ili opomena Oliveri Lakić, budu pravosnažno okončani".

Državna je, ističe, dužna da kaže koji su motivi napada i ubistva novinara koji su pisali isključivo o organizovanom kriminalu. Ko ih je organizovao, poslao izvršioce i jesu li imali pomagače u djelovima bezbjednosnih službi?

"Dok to ne znamo, imamo puno pravo da vjerujemo da državi ne smetaju napadači na novinare i vlasnike medija, iako se deklarativno zalaže za njihovo otkrivanje. Jubileji kao ovaj, na žalost sve više to potvrđuju", zaključuje se u saopštenju generalne sekretarke DPNCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније