Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

26. 05. 2019. 15:23   >>  15:23

ROMI NA TAKMIČENJU U NIKŠIĆU

Osvojili drugo mjesto u prvoj pomoći

Predstavnici nevladine organizicije Centar za afirmaciju RE populacije, osvojili su drugo mjesto na takmičenju u prvoj pomoći, koje je održano u Nikšiću.

Takmičenje u prvoj pomoći mladih iz Nikšića tradicionalno organizuje Crveni krst Nikšić na Kapinom polju.

Nardi Ahmetović je rekao agenciji MINA da to priznanje govori o tome da mladi Romi i Romkinje iz Nikšića mogu biti pozitivni primjeri aktivizma i uspješno uticati na promjene u svojoj opštini.

On je ukazao da je to prvi put da pripadnici RE populacije učestvuju u takvom takmičenju, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.

"Mladi poručuju da sebe vide kao nosioce promjena protiv diskriminacije i stereotipa, kao mlade osobe koje hoće, mogu i zaslužuju svoja mjesta u crnogorskom društvu, kao i ostali mladi iz većinske populacije", poručio je Ahmetović.

On je zahvalio na prilici i podršci ukazanoj od Savjeta Evrope i NVO Mladim Romima, a posebno Crvenom krstu koji, kako je rekao, njihove snage prepoznaju.

Kako je najavio, saradnju će nastaviti i dalje kroz druge aktivnosti koje će pažnju javnosti usmjeriti na mlade Rome i Egipćana.

"Mlada NVO Centar za afirmaciju RE populacije iz Nikšića, koja je osnovana 2017. godine, organizacija je mlada po osnivanju, ali smo do sada imali dosta aktivnosti na poboljšanju položaja mladih RE", rekao je Ahmetović.

Rekao je da su pomagali djeci sa posebnim potrebama.

"Imali smo akcije, izlete, seminare, uključivanje u program zdravog staranja, obrazovanja odraslih pripradnika RE, uključivanje u rad Crvenog krsta Nikšić i mnoge druge aktivnosti", rekao je Ahmetović.

Ta NVO, dodao je, ima 25 volontera.

"NVO Centar za afirmaciju RE populacije su i članovi akcione grupe RE zajednice u okviru programa: Romacted.Program sprovodi Savjet Evrope, kancelarija u Podgorici u partnerstvu sa NVO Mladi Romi, koji su podržali učešće šestoro mladih u ovoj aktivnosti na lokalnom nivou", zaključio je Ahmetović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније