Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

26. 05. 2019. 15:40   >>  15:51 3

RADOVI DADA ĐURIĆA

Kćerka traži izvinjenje, stručnjaci tvrde da nema falsifikata

Velika izložba radova Miodraga Dada Đurića u "JU Muzeji i galerije" u Podgorici ovih dana privlači pažnju, ali i zbog tvrdnji Amarant Szidon, Đurićeve kćerke, da su izloženi i falsifikati. Szidon, u razgovoru za TVCG, kaže da od nadležnih traži da se sa izložbe uklone neki radovi, a najviše su sporna dva kolaža iz 1996. godine koja, kako kaže, nijesu radovi njenog oca. Organizatori izložbe i poznavaoci djela našeg slikarskog velikana, za TVCG kažu kako misle drugačije. Neki od njih su i svjedoci nastajanja spornih slika.

 

"Zahtijevam da te dvije lažne reprodukcije, u katalogu od 26. do 29. stranice, budu odmah uklonjene sa izložbe i uništene. I zahtjevam izvinjenje muzeja iz Podgorice. Nema potrebe da dolazim u Podgoricu, kao što to želi direktor Muzeja Sead Đokaj. Fotografije dovoljno govore. Ta djela su prosti lažnjaci naškrabani na stranicama kataloga Cetnjskog bijenala 1996.", kazala je Szidon.

Direktor Muzeja i galerija Sead Đokaj kaže da ih je Amarant Szidon upozorila na mogućnost da su na izložbi predstavljeni i falsifikati.

Zatražio je pomoć forenzičara iz Danilovgrada, gdje su mu, kaže, grafolozi iz Centra objasnili da vještačenje rade u krivičnim postupcima.

Nakon toga, mišljenje je zatražio od Saše Čilikova, istoričara umjetnosti koji je donedavno bio i sudski vještak.

"Nakon neposrednog uvida u sve radove za koje je Dadova kćerka izrazila sumnju, dao je svoj izvještaj i u njemu naveo da se radi o autentičnim radovima našeg najpoznatijeg slikara," kazao je Đokaj.

Čilikov objašnjava da većinu radova izloženih u Podgorici poznaje decenijama i da je njegov izvještaj mišljenje, a ne ekspertiza. Posebnu je pažnju, kaže posvetio kolažima za koje Đurićeva kćerka tvrdi da nijesu orginali.

"Pouzdano znam kad su rađeni ti kolaži. Rađeni su za vrijeme Cetinskog bijenala '96 i nijesu urađena dva nego 4,5. Čak znam da je Dado donio iz Pariza tu papirnu podlogu, riječ je o tabacima njegovog kataloga koji je stigao iz Pariza na kojem je on radio te kolaže", ističe Čilikov.

Na izložbi su zastupljeni eksponati iz privatnih kolekcija, najviše ih je iz kolekcije porodice Đurić sa Cetinja, među kojima su i sporni kolaži.

Slobodan Puro Đurić kaže da mu je žao što neko pokušava da omalovaži ovako značajnu izložbu.

"Ja sam baš tada pitao šta će mu ti papiri, a on mi kazao da hoće da uradi ove kolaže, da bi neke prodao, da bi platio kataloge, jer on nije čekao da mu mi uradimo katalog. Neke je prodao, a ove dvije je poklonio mom sinu" kaže Slobodan Đurić.

Naši sagovornici su saglasni, da se greške dese moguće je. Najbolje bi bilo, kaže Čilikov oformiti grupu stručnjaka, grafologa i tehnologa da pregledaju radove i donesu sud o njima.

Onda će, kaže on, neko morati da se izvini.

 Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније