Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

25. 05. 2019. 14:27 >> 14:26
1

ZA STUDENTE I AKADEMSKE RADNIKE

Učešće u Erasmus+ prekretnica u životu

Do sada je u okviru Erasmus+ programa, više od 550 studenata, nastavnog i administrativnog osoblja sa crnogorskih fakulteta dobilo priliku da stekne nova iskustva u inostranstvu, dok je u Crnoj Gori, u protekle tri godine, preko Erasmus+ boravilo blizu 250 studenata i nastavnika iz drugih zemalja.

Dvije nezavisne studije pokazale su da Program Evropske unije za obrazovanje, obuku, mlade i sport Erasmus+ predstavlja prekretnicu u životima njegovih korisnika – studenata i akademskog osoblja. Rezultati studija su utemeljeni na osnovu odgovora blizu 77.000 studenata i predavača i više od 500 organizacija.

Više od 70 odsto studenata koji su učestvovali u programu Erasmus+ navelo je da im je nakon boravka u inostranstvu jasnije šta žele da rade u budućnosti. Studija o učinku na visoko obrazovanje pokazala je i da se 80 odsto studenata-korisnika Erasmus+, zaposlilo u roku od tri mjeseca nakon diplomiranja, a tri četvrtine njih je navelo da im je iskustvo u inostranstvu pomoglo da dobiju prvi posao. Devet od deset bivših studenata koji su učestvovali u programu navelo je da u svakodnevnom radu koriste vještine i iskustva stečena u inostranstvu.

Kako se navodi u saopštenju, taj program Evropske unije pomaže studentima da budu uspješniji u ličnom i profesionalnom životu, a univerzitetima da postanu inovativniji.

"Impresivno je vidjeti kako program Erasmus+ mladima omogućava napredak na modernom tržištu rada i u sve raznolikijem društvu. Srećan sam što se diplomirani studenti, koji su učestvovali u programu Erasmus+, osjećaju spremniji za nove izazove, imaju bolje mogućnosti za razvoj karijere i svjesniji su koristi koje im EU donosi u svakodnevnom životu. Istovremeno, univerzieti koji učestvuju u programu Erasmus+ nemaju samo izraženiju međunarodnu dimenziju, nego su i u boljem položaju da odgovore na potrebe poslovnog svijeta", kazao je evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navračič.

Više od 90 odsto studenata koji su učestvovali u programu Erasmus+ poboljšalo je i sposobnost rada i saradnje sa ljudima iz različitih kultura i smatraju da imaju evropski identitet. Najveći uticaj programa osjetili su studenti koji nijesu bili veliki zagovornici EU prije razmjene i studenti koji su boravili u zemlji koja je kulturno znatno različitija od njihove. Od svih studenata koji su učestvovali u programu Erasmus+, studenti iz istočne Evrope se u najvećoj mjeri identifikuju sa EU. 

Zahvaljujući projektima saradnje u okviru programa Erasmus+, većina uključenih univerziteta bolje je pripremljena za digitalnu transformaciju.

Akademsko osoblje koje je učestvovalo u programu Erasmus+ spremnije je da u svoja predavanja uključi zaposlene u korporativnom sektoru (60 %) nego što su to njihove kolege koji nisu bili dio programa mobilnosti (40 %). Više od 80 % pripadnika akademske zajednice navelo je da je njihovo iskustvo u inostranstvu dovelo do izrade inovativnijeg kurikuluma. Osim toga, dva od tri univerziteta koja su učestvovala u programu navela su da projekti na nivou cijele Evropske unije povećavaju socijalnu uključenost i smanjuju diskriminaciju u visokom obrazovanju.

Erasmus+ je aktivan u 33 zemlje, u koje spadaju sve članice EU, ali i Turska, Makedonija, Norveška, Island i Lihtenštajn. Crna Gora učestvuje zahvaljujući tome što je program otvoren i za partnerske zemlje širom svijeta. Postojeći Erasmus+ program, koji je počeo 2014. i traje do 2020. godine, ima budžet od 14.7 milijardi eura. Njegov cilj je da za 3.7 odsto mladih ljudi u EU obezbijedi priliku da studiraju, obučavaju se i volontiraju u inostranstvu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније