Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

24. 05. 2019. 08:02 >> 08:02

ZBOG PESTICIDA

Zabranjen uvoz oko 14 tona paprika i grejfruta

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane su tokom prethodnog mjeseca zabranili uvoz oko 14 tona paprika i grejfruta zbog utvrđenog prisustva pesticida, pišu Dnevne novine.

Takođe, stopirana je i jedna pošiljka smješe za koke nosilje u količini od 25 tona. Inspektori su tokom aprila uništili i četiri pošiljke. Naime, riječ je o organskom sjemenu paprike u količini od 118,90 kilograma, zatim 400 komada sadnica fortunele, a uništena je i po jedna pošiljka sadnog materija vinove loze i sadnica šljiva u količini od 80, odnosno 40 komada.

"Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima zabranjen je uvoz osam pošiljki paprike težine 9.234 kg, pošiljka grejpfruta u količini od 4.700 kilograma, pošiljka smješa za koke nosilje u količini od 25.000,00 kg, a uništeno je: pošiljka organskog sjemena paprike u količini od 118,90 kg, pošiljka sadnica fortunele u količini od 400 kom, pošiljka sadnog materij ala vinove loze u količini od 80 kom i pošiljka sadnica šljiva u količini od 40 komada", navodi se u izvještaju Uprave.

U unutrašnjoj kontroli izvršen je nadzor u 180 objekata u kojima se obavlja poslovanje hranom, pri čemu je utvrđeno 16 nepravilnosti koje su se, između ostalog, odnosile na neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, zatim na nehigijensko rukovanje hranom, te zatečenu hranu u prometu isteklog roka upotrebe.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli 58 upravnih mjera, od čega 13 prekršajnih naloga u iznosu od 8.230 eura i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

"Po zahtjevu subjekata u poslovanju hranom, izvršen je pregled 560 uvezenih pošiljki hrane neživotinjskog porijekla i 396 pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom. Od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla u nadležnosti inspekcije za hranu, zabranjen je uvoz i stavljanje u slobodan promet jedne pošiljke feferona u ukupnoj količini od 575 kilograma zbog neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti, odnosno zbog sadržaja konzervansa (aditiva) koji u ovom proizvodu ne smije da se nalazi", piše u izvještaju inspektora.

Inspekciji za hranu prošlog mjeseca podnijeto je 13 inicijativa, odnosno prijava koje su se odnosile na proizvode isteklog roka upotrebe, izmijenjenu boju i miris određene hrane.

"Po svakoj zaprimljenoj inicijativi izvršen je pregled, a o preduzetim mjerama i radnjama obaviješteni su podnosioci inicijativa koji su ostavili svoje podatke", navodi se u dokumentu.

Veterinarski inspektori su izvršili 1.233 pregleda, od čega u unutrašnjoj kontroli 202. Kontrole su sprovođene u oblasti zaštite dobrobiti životinja, rada veterinarskih ambulanti i kontrola upotrebe veterinarskih ljekova, zatim u oblasti zdravlja životinja, identifikacije i registracije, kontrole ispunjenosti uslova za karantinski objekat za životinje iz uvoza.

"Nakon sprovedenih pregleda, inspektori su izdali 10 rješenja o opservaciji pasa i mačaka radi isključivanja sumnje na bjesnilo, dva rješenja sa mjerama za subijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja i zoonoza, isto toliko rješenja o otklanjanju nepravilnosti kod držalaca životinja i dva ukaza držaocima životinja", piše u Izvještaju.

U izvještajnom periodu izvršen je pregled 1.031 pošiljke koje podliježu veterinarskom pregledu namjenjenih uvozu, tranzitu ili izvozu. Pri uvozu, izvršen je pregled 802 pošiljke živih životinja, hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje životinjskog porijekla.

"Pošiljke živih životinja namjenjenih daljem uzgoju su upućene u karantin, radi ispitivanja zdravstvenog stanja, prije puštanja u slobodan promet. Izdato je 802 rješenja o stavljanju u slobodan promet", navodi se u dokumentu Uprave, uz konatstaciju da tokom prošlog mjeseca nije bilo neusaglašenih pošiljki pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Za pošiljke u tranzitu preko teritorije Crne Gore, na ulaznim graničnim inspekcijskim mjestima izvršen je dokumentacijski pregled za ukupno 179 pošiljki živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla, za koje su izdata rješenja o dozvoli tranzita preko teritorije Crne Gore.

Veterinarski inpektori su dobili i pet prijava koje su se, u najvećoj mjeri, odnosile na prijavu nepoštovanja propisa o načinu držanja i postupanja sa životinja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније