Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 05. 2019. 19:33 >> 19:33

DONACIJA CGO-A

Biblioteci UIKS-a 200 knjiga

Centar za građansko obrazovanje (CGO) donirao je 200 knjiga za obogaćenje sadržaja biblioteke Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), kako bi doprinijeli poboljšanju kvaliteta života onih kojih se nalaze na odsluženju kazne zatvora.

Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije, namjera je da i u tim uslovima imaju mogućnosti da stiču neka nova znanja i da sadržajnije provode vrijeme.

Građani su imali priliku da doniraju knjige kroz dvije sprovedene ulične akcije, a odazvali su se i drugi subjekti, među kojima se posebno zahvaljujemo Italijanskom kulturnom centru, Fakultetu za crnogorski jezik i književnost i Otvorenom kulturnom forumu.

Individualno, najviše publikacija su donirali Nevenka Nikolić, Anđelija Vesna Ćosović i Miloš Knežević.

Tamara Milaš, iz CGO-a, je prilikom uručenja knjiga u prostorijama UIKS-a navela da donacija predstavlja izraz napora CGO-a da utiče na smanjenje recidivizma i poboljšanje resocijalizacije uhapšenih u saradnji sa nadležnim.

"Utiče i na promjenu pristupa uhapšenih i uključenju zajednice u njihovu reintegraciju", kaže se u saopštenju.

Rukovodilac Centra za edukaciju, Milan Radović zahvalio je CGO-u i poručio da je donacija knjiga još jedan dokaz dobre saradnje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sa Centrom za građansko obrazovanje i, uopšte, nevladinim sektorom.

"U konstantnom nastojanju zatvorskog sistema da unaprijedi prava zatvorenika i uslove u kojima oni borave, svaka pomoć koja podržava to opredjeljenje Uprave je dobrodošla našoj instituciji.

Obogaćivanje zatvorskih biblioteka jedna je od mjera za kvalitetniji kulturni sadržaj zatvoreničke populacije i svakako ide u prilog programima njihovog tretmana koji se razvijaju i sprovode u zatvorima", rekao je Radović.

Pojašnjeno je da je akcija dio projekta Alternativne sankcije – od kazne do reintegracije, čiji je cilj da doprinose unaprjeđenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori, kroz aktivno učešće organizacija civilnog društva.

"Konkretnije, projekat je usmjeren na jačanje kapaciteta nadležniih organa radi poboljšanja kvaliteta poštovanja temeljnih prava uhapšenih u Crnoj Gori i saradnju organizacija civilnog društva i nadležnih organa u valorizaciji mehanizama alternativnih sankcija kao aktivnijeg doprinosa poštovanju temeljnih prava uhapšenih u Crnoj Gori", kazali su iz CGO.

Projekat “Alternativne sankcije – od kazne do reintegracije” CGO sprovodi u saradnji sa Institutom za pravne studije (IPLS), a uz podršku Ministarstva pravde Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније