Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Radio Jadran ]

23. 05. 2019. 15:32 >> 20:04
1

TRAŽE SIGURNOST

Protest upozorenja u Bolnici Meljine

Zaposleni u Bolnici Meljine počeli su protestna okupljanja sa zahtjevom da uđu u sistem javnog zdravlja Crne Gore.

Oni su danas primili dvije zaostale plate, ali najavljaju da će nastaviti proteste dok im status ne bude riješen.

Bolnica, koja je vlasništvo Atlas grupe odbjeglog biznismena Duška Kneževića, u stečaju je zbog dugova i višegodišnje blokade računa.

Uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalaze, zaposleni u Bolnici Meljine i dalje savjesno i odgovorno obavljaju sve poslove. 

"Radnici ponovo dva mjeseca nijesu primili platu, koja je tek danas legla na njihove račune, ali doprinisi im se i dalje ne uplaćuju", kazala je na protestu predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak, poručujući Vladi da što prije počne da rješava problem Bolnice Meljine.

Traže od Vlade da im omogući redovna primanja.

"Radnici Bolnice Meljine nijesu primali plate, dva mjeseca, tri-četiri… To više ne želimo, već da za naš radni angažman dobijamo ono što zaslužujemo", navodi ona.

Drobnjak je podsjetila na peticiju, koju su građani Herceg Novog pokrenuli prije nekoliko dana, čime su, kako je kazala, pokazali volju da očuvaju bolnicu. Dokazi koliko je bolnica potrebna gradu vide se kroz rad i zalaganje zaposlenih, ali i kroz knjige i protokole.

"U narednih sedam dana kolektiv će se obraćati svim nadležnim državnim institucijama i premijeru, a o odgovorima će obavijestiti javnost", najavila je Drobnjak.

Bolnica funkcionisala dok je račun bio u blokadi

U Bolnici Meljine trenutno je zaposleno nešto više od 150 radnika, bez sezonske radne snage. Svi zaposleni su izdržali veoma težak period blokade računa od oko šest miliona eura.

Radni kolektiv od prošle godine napustilo je pet radnika, ali je od početka čitave situacije oko 20 odsto zaposlenih otišlo. To osoblje nadoknađeno je zapošljavanjem mladog kadra, pa se nedostatak radnika nije osjetio.

"Moram da kažem da su neki spoljni saradnici otkazali saradnju, ali ne za nabavku ljekova, kiseonika itd, već saradnici tipa vešeraja i slično", navodi Drobljak.

Ona je potvrdila da je račun odblokiran i da su radnici primili dvije zaostale plate, ali davanje plata radnicima, kako naglašava, nije rješavanje statusa Bolnice Meljine.

Kapaciteti bolnice gotovo su popunjeni. Laboratorija je, nakon kratke pauze zbog nedostatka reagenasa, ponovo otvorena za pacijente bolnice i hitne slučajeve. Otvaranje barokomore očekuje se u narednim danima.

Stečaj u kompaniju Meljine kompleks, vlasništvo Atlas grupe biznismena Duška Kneževića, zbog nemogućnosti izmirivanja obaveza prema povjeriocima i dugogodišnje blokade računa, Privredni sud uveo je 9. avgusta prošle godine.

Vlada Crne Gore je 2015. pokrenula sudski spor za raskid ugovora sa Atlas grupom, koja je vlasnik Bolnice, nakon inicijative Skupštine Opštine Herceg Novi, jer su od ugovorom predviđenih 119 miliona, u Bolnicu uložili samo tri miliona eura. Iz Atlas grupe tada su saopštili da su u Bolnicu uložili 32 miliona eura.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније