Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

23. 05. 2019. 14:17 >> 14:17

INSTITUT ZA SOCIJALNU POLITIKU

Poslanici da ne kalkulišu pravima LGBT osoba

Institut za socijalnu i obrazovnu politiku poziva poslanike crnogorskog parlamenta da ne kalkulišu ljudskim pravima LGBT osoba i da počnu da sprovode u djelo ono za šta se samo deklarativno zalažu. To se, kako su kazali, pokazalo na primjeru Zakona o istopolnom partnerstvu.

Iz Institita za socijanu i obrazovnu politiku kažu da ne mogu a da se ne zapitaju zbog čega ovaj Zakon još uvijek nije usvojen.

Crna Gora je, kako su kazali, makar po riječima državnih prvaka na pragu EU, lideri smo u regionu po mnogo čemu, pa i po poštovanju ljudskih prava ali, kako ocjenjuju, stvarnost je malo drugačija za LGBT osobe u crnogorskom društvu - one nemaju zakonsku osnovu za pravno formulisanje statusa partnerstva.

"U prilog činjenici da nijesmo mnogo odmakli u poštovanju ljudskih prava govori i činjenica da se nadležni ministar pred poslanicima u našem parlamentu pravdao da on voli žene ali da je ovaj Zakon neophodan radi EU dok sa druge strane neke opozicione ali i pozicione partije tvrde da je ovaj Zakon udar na tradicionalnu porodicu, a mi tvrdimo da je upravo suprotno, jer će se ovim Zakonom steći uslovi za pravni legitimitet odnosa između osoba istog pola što je, htjeli mi to priznati ili ne, prisutno bilo kako u 'tradicionalnoj' Crnoj Gori tako i u modernoj Crnoj Gori, koja se, kako smo prethodno zaključili samo deklarativno zalaže za poštovanje osnovnih ljudskih prava manjinskih društvenih grupa", navodi se u saopštenju.

Iz Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku pozivaju poslanike crnogorskog parlamenta da ovim Zakonom ne kalkulišu i ne traže opravdanja u EU integracijama jer se, kako su kazali, demokratija očigledno ne može naučiti već se ona mora živjeti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније