Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

23. 05. 2019. 07:28   >>  07:28 4

"AGONIJA"

Tomkić prodaje kuću, ne osjeća se bezbjedno

Beranac Igor Tomkić prodaje kuću u naselju Dolac, gdje je pretučen, a zatim mu je zapaljen i kiosk-prodavnica, pišu Vijesti.

 

Tomkićevu kuću 24 sata obezbjeđuje policija, osumnjičeni za napad na njega i njegovu imovinu su uhapšeni, ali on se, kako je rekao Vijestima, ne osjeća sigurno.

Za njega se situacija nije promijenila nabolje, pa ne zna šta više da radi.

"Ne znam da li ću samo napustiti taj kvart ili otići iz Berana", rekao je Tomkić.

Policija vjeruje da su Igora Tomkića dvojica mladića, M. R. (25) i N. P. (19), pretukla krajem marta u njegovom kiosku u neselju Dolac.

Brzo su uhapšeni, a samo dva-tri dana kasnije njihov treći drug A. S. (21) zapalio mu je kiosk, navodno zbog odmazde što su mu uhapšeni prijatelji.

Bezbjednosni slučaj je poprimio šire i političke razmjere zbog činjenice da je Igor hrvatske nacionalnosti i da mu, kako je tada rekao, grupa huligana iz tog naselja već godinu do godinu i po prijeti i da ga vrijeđa na nacionalnoj osnovi.

Roditelji mladića koji šu uhapšeni tvrdili su međutim da slučaj ima bilo kakve veze sa tim što je Igor Hrvat. Vlada je u javnim nastupima zaštitila Tomkića i dodjelila mu 12.000 eura za sanaciju štete koja je nastala paljenjem objekta.

"Moj život se pretvorio u agoniju. Policija je pred kućom. Ali kada prolazim prema gradu sa djetetom i suprugom, osjećam da me neprijatno gledaju. Na slobodi je još nekoliko mladića iz te bande", kaže Tomkić.

Njemu je, navodi, neprijatno da dolazi na suđenja na koja se okuplja rodbina okrivljenih. Svjedoci sada, kako tvrdi, pod pritiskom mijenjenjaju iskaze.

Slučaj Tomkić talasao je crnogorsku javnost krajem marta i polovinom aprila. Dok su premijer Duško Marković i njegovi ministri, kao i poslanik Adrijan Vuksanovic iz Hrvatske građanske inicijative (HGI), tvrdili da je slučaj nacionalistički, iz lokalne uprave u Beranama su ponavljali da se radi o bezbjednosnom pitanju i kriminalu.

Tomkić tvrdi da je namjeravao da na mjestu kioska izgradi objekat od tvrdog materijala, ali da ima problema sa dobijanjem dozvola. On kaže i da dva mjeseca ne može da uspostavi komunikaciju sa Savjetom za kontrolu rada policije.

“Svi mi okreću glavu. Niko se ne oglašava”, kaže Igor.

Porodica Tomkić je ugledna i uvažena u Beranama. U ovom gradu žive šest decenija i nikada niko nije imao sličnih problema. Njegovi roditelji i brat žive u centru grada, dok se Igor prije 12 godina odselio u naselje Dolac.

Ranije je izjavio da nije imao problema sve dok se 2016. godine nije vratio iz Njemačke gdje mu je odbijen zahtjev za azil, i kada je zakupio kiosk. Tada je, kako je rekao, lokalna banda iz tog naselja počela da ga reketira i uznemirava.

"Šta da očekujem kada prestane policijska zaštita. Zaista ne znam šta da radim i situacija je za mene i moju porodicu u ovom naselju potpuno nepodnošljiva. U tom kvartu života više nema", tvrdi Tomkić.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније