Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina business; Objavila: M.M ]

22. 05. 2019. 19:03   >>  19:02

IPC

Za prvi mejkerski hakaTON prijavljeno 13 timova

Za prvi mejkerski hakaTON u Crnoj Gori pod nazivom "Kreiraj uspomenu na naš grad", čija je tema izrada zvaničnog suvenira Nikšića, prijavilo se 13 timova, saopšteno je iz Inovaciono preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis.

Poziv za prijavljivanje bio je otvoren od 30. aprila do 20. maja, a organizuje se kako bi se na inovativan način kreirao zvaničan suvenir grada, koristeći se novim tehnologijama, sa posebnim fokusom na 3D modelovanje i štampu.

Hakaton će, kako je najavljeno, biti održan od 30. maja do 1. juna u prostorijama Tehnopolisa i trajaće 48 sati, a u timove će činiti veliki broj kreativaca, arhitekata, grafičkih dizajnera, vizuelnih umetnika, programera, modelara, studenata i srednjoškolaca.

„Time se još jednom dokazalo da kreativni ljudi u Crnoj Gori postoje, kao i da su učešće na hakaTON-u prepoznali kao priliku da se dokažu i svoju kreativnost ispolje na ovaj način, a Tehnopolis je uspio da ih okupi na jednom mjestu i sa zajedničkim ciljem“, navedeno je u saopštenju.

Hakatonu će prethoditi turistički obilazak grada u trajanju dva sata, a kako je predviđeno, timovi u radu mogu koristiti svoje uobičajene programe za crtanje, ali se podstiče izrada u programima za 3D modelovanje.

„Projekti će se vrednovati po inovativnosti, funkcionalnosti, dizajnu i izvodljivosti. Prijavljenim timovima biće predočena detaljna pravila hakatona prilikom početka takmičenja, a nakon 48 sati u trominutnom pitchu moći će da predstave svoje projekte stručnom žiriju“, saopšteno je iz Tehnopolisa.

Izbor tehnologija, kako je predočeno, nije ograničen, pa je moguće praviti kombinacije 3D modelovanja i aplikacija, a poslednjih šest sati štampa se model suvenira na 3D printeru.

„Tokom trajanja hakatona biće prisutni i mentori iz različitih oblasti, koji će svojom ekspertizom pomagati timovima u realizaciji projekata i rješavanju problema“, precizirano je iz Tehnopolisa.

Za tri najbolje ideje obezbijeđene su vrijedne nagrade, pa će prvonagrađeni tim osvojiti tri hiljade EUR, drugoplasirani 1,5 hiljada, a trećeplasirana ekipa dobiće na poklon opremu i set ulaznica za Bedem Fest.

Grad Nikšić, kako je navedeno iz Tehnopolisa, dobiće zvaničan suvenir.

Brojne institucije i organizacije podržale su taj događaj Tehnopolisa, a među njima su: Opština Nikšić, Ministarstvo nauke Crne Gore, Turistička organizacija Nikšić, Mtel Digitalna fabrika i Bedem fest.

Partneri Tehnopolisa na tom projektu su 3D Republika iz Beograda i DELI prostor za kreativno djelovanje iz Niša.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније