Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 05. 2019. 14:22   >>  14:33

U ŽENEVI

Hrapović o zdravstvu na Skupštini SZO

Delegacija Ministarstva zdravlja, predvođena ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, učestvovala je na sjednici Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi, ključnom zasijedanju SZO na globalnom nivou.

"Glavne teme ovogodišnjeg zasijedanja Skupštine su univerzalna zdravstvena zaštita, primarna zdravstvena zaštita, implementacija Agende održivog razvoja 2030, programski budžet 2020-2021, priprema i odgovor na vanredne situacije, Međunarodni zdravstveni pravilnik, priprema za sastanak visokog nivoa o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, pristup ljekovima i vakcinama, prevencija i kontrola nezaraznih bolesti, antimikrobna rezistencija", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Na marginama skupa u Ženevi, Hrapović je imao niz značajnih bilateralnih sastanaka. Generalni direktor SZO, Tedros Adhanom, kako su kazali, potvrdio je snažnu podršku Crnoj Gori u realizaciji politika koje sprovodimo, posebno u oblasti imunizacija i vakcinacija, hroničnih nezaraznih bolesti i reformi primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

"Sa novim ministrim zdravlja Slovenije, Alešom Šabederom, bilo je riječi o nastavku saradnje u oblasti zdravstva, koja je u prethodnom periodu intenzivirana. Ministri su saglasni da, osim razmjene ljekara i saradnje na polju edukacije, postoji još prostora gdje bi dva zdravstvena sistema mogla da uspostave saradnju", navodi se u saopštenju.

Hrapović je razgovarao i sa ministrom zdravlja Turske, Fahretinom Kocom, čiji su vrhunski stručnjaci u prethodnom periodu dolazili u Crnu Goru, kao što su i naši medicinski profesionalci bili na edukaciji u toj zemlji.

"Ministri su izrazili zadovoljstvo što naši građani dijagnostiku i liječenje, u slučaju potrebe, mogu dobiti u Turskoj. Dogovoreno je formiranje zajedničkih timova ministarstava koji će raditi na realizaciji dogovorenih aktivnosti, a prije svega razmjene kadra za edukacije", kazali su iz Ministarstva.

O modelima saradnje u narednom periodu, kako dodaju, Hrapović je razgovarao sa ministrima zdravlja Uzbekistana i Jermenije, Ališerom Šadmanovim i Arsenom Torosijanom. 

"Kako Crna Gora u septembru glasa za novog regionalnog direktora SZO za jugoistočnu Evropu, Hrapović se, na njihov zahtjev, sastao sa kandidatima za tu poziciju. Kandidati su istakli dobru saradnju u prethodnom periodu sa ministarstvom zdravlja Crne Gore, uz očekivanje nastavka i jačanja saradnje u oblasti realizacije i implementacije zdravstvenih politika", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније