Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 05. 2019. 11:55 >> 11:54

POTPISAN MEMORANDUM

CG i Kuba do manje stope smrtnosti djece

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović i ministar javnog zdravlja Republike Kube Jose Angel Portal Miranda potpisali su Memorandum o razumijevanju u oblasti zdravlja i medicinskih nauka.

Memorandum je potpisan u Ženevi, na zasijedanju Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije. Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, inicijativa za potpisivanje memoranduma potekla je od resornog ministarstva Republike Kube.

"On predstavlja osnov za mobilnost studenata, zdravstvenih radnika i razvoj sistema kroz edukacije, razmjenu iskustava i dobrih praksi na svim nivoima zdravstvene zaštite, kao i u dijelu razvoja politika i istraživanja u oblasti ljekova i medicinskih sredstava, te promociju zdravstvenog turizma", navodi se u saopštenju.
 

Ministri su, kako se doadje, razmijenili iskustva u dijelu rezultata sprovedenih reformi, kao i planove razvoja zdravstvenih sistema.

"Zaključeno je da krajnji cilj aktivnosti i reformi trebaju biti usmjerene na dalje smanjenje stope smrtnosti djece mlađe od 5 godina, iako su Kuba (4 smrti na 1000 zivorođene djece) i Crna Gora (2,7 na 1000 zivorođene) države koje imaju među najnižim stopama smrtnosti, koje su značajno niže od globalnog prosjeka (29 smrti na 1000 zivorođene djece u 2017)", ističu iz Ministarstva.

Na sastanku je, kako su kazali, bilo riječi i o programu tretmana za liječenje kancera koji sprovodi kubanska medicina.

Iz Ministarstva podsjećaju da su kubanski naučnici u biotehnologiji napravili veoma važan doprinos u razvoju novih metoda prevencije i liječenja kancera, koji imaju za cilj transformacije iz smrtonosne bolesti u hroničnu bolest.

"Hrapović je iskazao zadovoljstvo što Vlada Kube prepoznaje značaj inovacija u zdravstvu, kao i nadu u dobru saradnju tokom svih istraživanja koji su na naprednom nivou na Kubi, uz učešće i crnogorskih ljekara", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније