Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

20. 05. 2019. 07:29 >> 07:29
1

ŠTA ZAKON KAŽE

Za nedolazak u sudnicu kazne do 1.000 eura

Ukoliko se okrivljeni svjedok ili čak vještak ogluše o poziv suda mogu biti prinudno dovedeni i kažnjeni novčano i to u parničnom postupku 500, a krivičnom 1.000 eura, saopšteno je Pobjedi iz Osnovnog suda.

Nije, međutim, svako dovođenje i prinudno: tek odbijanjem da se na poziv policije pođe u sud ili tužilaštvo nastaje potreba za prinudnim dovođenjem.

"Prinudno dovođenje okrivljenih, svjedoka ili čak vještaka koji se ogluše o poziv suda - uz mjere nadzora, jemstvo i pritvor – ključna je mjera za obezbjeđivanje nesmetanog vođenja krivičnog postupka", ističu stručnjaci.

Prema zakonima o parničnom i krivičnom postupku, ukoliko osoba koja je uredno pozvana ne dođe na ročište, a izostanak ne opravda ili se bez odobrenja ili opravdanog razloga udalji sa mjesta gdje treba da bude saslušana, sud će narediti da se prinudno dovede.

"Pored prinudnog dovođenja biće i kažnjena novčano i to u parničnom postupku 500, a krivičnom 1.000 eura", saopšteno je Pobjedi iz Osnovnog suda.

Kako je za Pobjedu kazala savjetnica za odnose s javnošću u Osnovnom sudu Anja Krkeljić Milić, prinudno privodi policija, a osoba kojoj je povjereno da preda naredbu pozvanom licu, poziva ga da sa njim pođe.

"Ukoliko pozvano lice to odbije, ovlašćeni policijski službenik će ga dovesti prinudno. Sud ne vodi evidencije o broju prinudno privedenih lica (bilo okrivljenih ili svjedoka), niti je to dužan da čini. Optuženom se može suditi u odsustvu, na prijedlog državnog tužioca, samo ako je optuženi u bjekstvu ili na drugi način nije dostižan državnim organima, a postoje naročito važni razlozi da mu se sudi iako je odsutan", kazala je Krkeljić-Milić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније