Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

19. 05. 2019. 16:32 >> 21:04
23

PROTEST NA KATUNU

Ne žele poligone na Sinjajevini

Planina Sinjajevina mora biti proglašena za zaštićeno područje na kojem će se razvijati poljoprivreda i turizam, a od ideje izgradnje vojnih poligona se pod hitno mora odustati, jer građani od njih nemaju nikakvu korist, poručeno je sa protestnog skupa održanog kod crkve Ružice, na toj planini.

"Sinjajevina je vjekovima služila za razvoj nomadskog stočarstva i tako treba da ostane. Italijani su takav vid stočarenja zaštitili, a kod nas hoće da prave vojne poligone. Mi to ne možemo da dozvolimo, želimo da Crna Gra bude ekološka država. Iz Ministarstva odbrane se ponašaju agresivno, zar može neko uzeti vjekovna prava narodu koji živi i ljeti na Sinjajevini. Naš cilj je da zaštitimo Sinjajevinu i da ona bude centar turizma i poljoprivrede. Ne smijemo da dozvolimo da se ostvari naum ministarstva, nego da ostavimo našim pokoljenjima Sinjajevinu, kao što smo je mi dobili od naših predaka", kazao je predsjednik Udruženja Bjelopavlića "Bijeli Pavle" Ognjen Jovović.

Predstavnik Udruženja bjelopavlićkih stočara Vesko Lakić je kazao da Sinjajevina pripada stočarima i da oni treba da je brane.

"Nijesmo mi protiv vojske, ali neka na drugom mjestu treniraju, ili grade poligon. Ne damo Sinjajevinu, branićemo je svim zakonskim sredstvima, jer smo je branili i kada smo ginuli za nju", kazao je on.

Jovović je poručio da se izgradnji poligona protive građani svih opština koje gravitiraju na masivu Sinjajevine i koji, kako smatra, imaju pravo korištenja pašnjaka.

Predstavnik Kolašinaca Novica Dragojević je kazao da je 20 godina, kao inženjer civilne zaštite, radio na poslovima vezanim za neeksplodirana ubojna sredstva.

"Crnogorska vojska, u okviru kopnene jedinice, ima par oruđa artiljerijskih. Ministarstvo nije reklo narodu da su u izvještaju o radu za 2018. napisali da je ministarstvo inteziviralo razgovore sa ministarstvom odbrane Austrije za izgradnju regionalnog vojnog centra koji bi bio u Kolašinu, a Sinjajevina je predviđena za poligon i to ne samo za Crnu Goru i Austriju, nego i za sve članice NATO pakta po njihovim potrebama. Tu bi bio i poligon za artiljerijsko gađanje, koji Crnoj Gori ne treba jer ima par artiljerijskih oružja. Pored toga, bio bi tu i poligon za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava", rekao je Dragojević.

Iz Građanske inicijative poručili su da ne žele vojni poligon na tom području, pa zahtijevaju od ministarstva odbrane da odustane od gradnje.

 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније