Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

19. 05. 2019. 17:15   >>  17:38 4

U PUTU JE SPAS

Sačuvati bogatu istoriju Čeva i nahije

Bogata istorija Čeva i katunske nahije i ličnosti iz tog kraja moraju se, smatraju sagovornici TVCG, sačuvati od zaborava. Put Nikšić Cetinje otvoriće brojne mogućnosti za taj kraj, koji ima i turističke potencijale.

Čevo – herojsko, ratničko, dično i ponosno dio je Prijestonice Cetinje, a nalazi se na nadmorskoj visini 755 m. Obuhvata 215 km, a oko 670 predstava potiče sa Čeva. Ljudima iz ovog kraja najvažnija je uvijek bila sloboda.

 „Kako su oni odlučili, tako je moralo biti u Crnoj Gori, branili svoju porodicu, svoje pleme, svoju crkvu, zašto su Čevljani sad miroljubivi i fini, jer nema potrebe“, kazao je za TVCG mještanin Vuko Vukotić.

Svetinja je bilo za Čevljane otačastvo i rodoljublje, kazao je on. I položaj žena na Čevu bio je poseban.

"Žena je bila svetinja dana je bila svetinja. Crnogorska majka, supruga“, naglasio je Vukotić.

Put Nikšić-Cetinje otvoriće brojne mogućnosti za Čevo. Ostaje glavni problem - vodosnabdevanje. Predsjednik Mjesne zajednice Rako Vulaš kaže da se u planu različiti projekti.

„Put, riješiće se i elektrosnadbijevanje ovih domaćinstava, tu dobiće novu mrežu, osvetliće se i selo dolje da bude tu rasvjeta. Za razvoj Čeva vidim šansu, prvo u vraćanju ljudi, mlađih“, poručio je on.

Za Ivana Stanojevića, domaćina koji stalno živi na Velestovu, taj kraj nema zamjenu.

 „Meni je miliji ovaj naš kamen Katunske nahije nego ne znam gdje sada da mi da drugo da živim. Ovdje su vazda ljudi živijeli od rada, riječi, časti i junaštva“, naglasio je on.

Čevo se prvi put pominje 1323.  U istorijskim spisima zapisano je kao mjesto koje je dalo istaknute ličnosti vezane za istoriju naše države. Stoga je posebno interesantno turistima. Na Čevu će u narednom periodu biti urađena kapela, mora se adaptirati Zadružni dom, nedostaje prodavnica, te restoran, da bi se stvorili uslovi kako za mještane, tako i za turiste.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније