Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

19. 05. 2019. 15:45   >>  15:56

ŠEHOVIĆ U RUMUNIJI

Države da sarađuju u PISA testiranju i razmjeni studenata

Studentske razmjene, PISA testiranje, stručno obrazovanje i priznavanje diploma su neke od tema u kojima može biti ostvarena značajna saradnja među državama, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović na Dijalogu o politici obrazovanja Kine i zemalja Centralne i Istočne evrope, koji je održan u Rumuniji.

 „Povezanost zemalja otvara nam mogućnosti za razmjene, ali i šansu se upoređujemo i učimo od najboljih, te dijelimo iskustva. Takvi, povezani obrazovni sistemi, svakako da su mnogo kvalitetniji i stabilniji od onih koji se grade isključivo na samodovoljnosti. Zato Crna Gora insistira na razvoju obrazovnog sistema kroz, između ostalog, saradnju sa drugima", naglasio je Šehović, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako je istakao,  PISA testovi daju vrijedan uvid u to kako obrazovni sistemi funkcionišu, a "istovremeno, izvanredni rezultati određenih zemalja daju nam svima zadatak da razmislimo o obrazovnom konceptu koji podržava kritičko mišljenje, a ne samo ponavljanje i reprodukciju".

"Dodatno, dobra iskustva država u stručnom obrazovanju, pokazuju da moramo od njih učiti kako đacima stručnih škola davati stalne mogućnosti za napredovanje i povećanje kvalifikacija, a time i kvalitetno zaposlenje. I ne manje važno, priznavanje diploma je takođe tema o kojoj je na međudržavnom nivou potrebno razgovarati, jer moramo olakšati čitav proces priznavanja, ali ga je sa druge strane potrebno učiniti još detaljnijim i pouzdanijim, a to je kompleksan zadatak“, kazao je ministar.

  
Dijalog Kine i zemalja Centralne i Istočne evrope je platforma u kojoj učestvuje 17 zemalja, nastala sa ciljem intenziviranja saradnje u obrazovanju, ali i ekonomiji, transportu, nauci i kulturi.
 
Trenutno su u pripremi dva sporazuma između Crne Gore i Kine, a Kina odobrava i veliki broj stipendija za crnogorske studente. Najnovija istraživanja ukazuju da i Kina i Evropa ističu nastavu jezika i uklanjanje kulturnih barijera kao jedan od glavnih izazova u daljem razvoju saradnje.
 
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније