Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

18. 05. 2019. 07:05   >>  07:06 47

DŽOMIĆ O PREDLOGU

Žele da promijene vjersku sliku CG

Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je Vlada utvrdila na sjednici u čevrtak, za Srpsku pravoslavnu crkvu je to udar na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i ostale eparhije SPC u Crnoj Gori, te udar na slobodu vjere ili uvjerenja i na vjersku istoriju i kulturu Crne Gore.

Koordninator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, protojerejstavrofor Velibor Džomić za Radio Svetigora izjavio je da se nakon prvog površnog čitanja vidi da je Predlog zakona gori od Nacrta zakona iz 2015. i da obrazloženje koje su pružili uz dokument koji ne korespondira sa istorijskim činjenicama.

"Otišli su toliko daleko, nemojte se iznenaditi, kad bi taj monstrum od predloga stupio na snagu, da postave poreskog inspektora pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog da upisuje ko je dao kakav prilog i da to broje i prebrajaju. To je nešto što ne postoji ni u jednoj civilizovanoj državi u svijetu", rekao je Džomić.

Prema njegovim rječima, SPC ima vrlo uređeno finansijsko poslovanje koje je u funkciji misije crkve i dodaje da "primitivizam, koji je ovdje demonstriran, prevazilazi svaki razum".

Ističe da će ovo biti prvi put u modernoj državnosti da jedna država, kao sekularna, iskazuje ambiciju da postane vlasnik, držalac i korisnik, sakralnih objekata.

"Mnogo toga je sporno. Odmah na početku sam vidio da nije usaglašen sa međunarodno pravnim aktima, smjernicama OEBS-a i Savjeta Evrope, sa brojnim presudama Evropskog suda u Strazburu. Pitanje načina ostvarivanja i zaštite slobode uvjerenja koje je sad prikačeno u naslov zakona jeste pitanje kome u zakonu uopšte nije posvećena pažnja. To je i dalje jedan akt koji nije usaglašen sa nomotehničkim pravilima iz Seketarijata za zakonodavstvo u Crnoj Gori, iako su se oni, vjerovatnom složili sa tim", kazao je Džomić.

Predlog ovog zakona, kako je kazao, njemu više liči "na jedan idološko-partijsko-politički pamflet nego na jedan ozbiljan predlog zakona".

Njemu je posebno problematično što je, kako je kazao, "sa najvišeg mjesta izvršne vlasti rečeno da se ovim zakonom zapravo želi stvoriti nova realnost u, kako je rečeno, završetku formiranja nacionalnog i građanskog identiteta Crne Gore“.

"Dobili smo sa vrlo relevantne adrese priznanje da nije u pitanju uvažavanje društvene realnosti nego se, naprotiv radikalnim, državnim metodama, želi mijenjati vjerska slika Crne Gore i to je nešto što jako zabrinjava. Takav jedan akt, pri zdravoj pameti i onome što su standardi savremenih evropskih država i međunarodnih institucija ne može da dobije podršku", poručio je Džomić.

Podsjećamo, iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) juče su ocijenili da je Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti, dobro i pravedno riješio sva pitanja koja se tiču slobode vjeroispovijesti i uvjerenja, uključujući i najvažnije, imovinsko.

 

Пратите нас на

Коментари47

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније