Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

17. 05. 2019. 13:42 >> 19:38
23

SLOBODA VJEROISPOVJESTI

Za CPC Predlog zakona dobar, SPC će se žaliti

Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti, dobro i pravedno je riješio sva pitanja koja se tiču slobode vjeroispovijesti i uvjerenja, uključujući i najvažnije, imovinsko, ocijenjeno je iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC, Stevo Vučinić rekao je da je jednim njegovim članom, riješeno je da se sva nezakonito upisna imovina na Srpsku pravoslavnu crkvu ponovo uzakonjuje na crnogorsku državu.

"Ukupna imovina koja je nezakonito ispisna s države iznosi 12 kvadratnih kilometara zemljišta, više desetina manastira i nekoliko stotina crkva. Upravo taj član koji rješava to pitanje, odnosno njegova sadržina, od oktobra 2016. godine do danas, uzrokovala dva svojevrsna ustanka protiv ustavnog poretka", kazao je Vučinić agenciji Mina.

Kako je kazao, prvi je u konačnici trebao da ima oružanu formu.

"Protagonistima je suđeno pred Okružnim sudom u Podgorici u predmetu državni udar i presuđeno im skoro 70 godina zatvora, i drugi, u obliku masovnih protesta, svakodnevno se očituje po ulicama crnogorskih gradova", naveo je Vučinić.

On je dodao da je država imala snage i volje da sankcioniše veleizdajničko ponašanje dijela opozicije i protivustavnu djelatnost stranih državaljna.

"Oni su pokušali da oružanim putem svrgnu vladu, pa ne vidim razloga da ne uklone i njihov uzrok, odnosno donesu taj Zakon i Crnogorskoj crkvi vrate domicilni status sa svim konsekvencama koje iz toga proističu", rekao je Vučinić.

Nesporno je, smatra on, da će se Srpska crkva, i tajno i javno, podržana od visokih adresa iz Beograda, opirati njegovom donošenju.

"Ne sumnjam da će se stoga i protesti pod imenom "Odupri se 97.000" radikalizovati, s ciljem da se zemlja destabilizuje i prisili da Zakon o slobodi vjeroispovijesi i državnu politiku usaglasi s interesima Beograda i Banjaluke", kazao je Vučinić.

On ne sumnja da će vlasti oduprijeti svim pritiscima.

"Na koncu, i na našu sreću, Crna Gora je članica NATO-a i pod visokom zaštitom Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije", zaključio je Vučinić.

Prilog: Nevenka Jovoić, TVCG

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније