Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

17. 05. 2019. 12:45   >>  12:55 5

KANCER NIJE SMRTNA PRESUDA

Nada Basara - za pacijente i nada i spas

Dokumentarna emisija "Nada", emitovana na Prvom programu Televizije Crne Gore (TVCG) izazvala je veliku pažnju javnosti. U pitanju je priča o doktorki koja u medicinskim krugovima danas slovi za jednog od najpriznatijih hematologa-onkologa.

Flensburg - stari kapetanski grad, na sjeveru Njemačke, na samoj granici sa Danskom.

To mjesto poznato je po bogatoj istoriji, pozorištima, muzejima, sportu… Od prije nekoliko godina, Flensburg se pominje i po klinikama u kojima liječe najteže bolesti.

U bolnici koju je prije 150 godina osnovao Malteški red Njemačke, na čelu Interne medicine je profesorka Nadežda Basara, rođena Ivović, porijeklom Crnogorka.

Odrastala je i školovala se u Beogradu, tamo magistrirala i doktorirala, a usavršavala se i bavila naučno istraživačkim radom na svjetski poznatim klinikama.

Od 1997. profesionalnu karijeru gradi u Njemačkoj. Dok je vodila kliniku za transplantaciju matičnih ćelija u Idar Oberštajnu, za samo četiri godine, ta zdravstvena ustanova, po broju uspješno urađenih alogenih transplantacija, dospjela je na drugo mjesto u zemlji.

Na poziv prvog čovjeka Društva transplatatora matičnih ćelija Evrope, profesora Nidervizera, prelazi da vodi hematologiju i onkologiju na univerzitetskoj klinici u Lajpcigu. Kao direktorka Interne medicine u bolnici Maltezer Franciskus u Flensburgu, transplantirala je matičnim ćelijama 300 bolesnika, sa uspješnošću transplantiranja od skoro 90 odsto, što je najviši evropski i svjetski nivo.

Profesorka Basara, uspjela je, takođe, da objedini šest bolnica sjeverne njemačke u Onkološki centar Nord. U međuvremenu, objavila je preko 120 naučnih radova, specijalizirala internu medicinu i subspecijalizirala hemato/onkologiju, a kao prva i jedina žena doktor sa Balkana, koja nije rođena i nije se školovala u Njemačkoj i Evropskoj uniji, izabrana je za njemačkog profesora medicine.

Za svoje pacijente, profesorka Basara je i nada i spas. Za nju, ljekarski poziv, nije samo posao, već životna misija. Na osnovu 35 godina ljekarskog iskustva sa pacijentima oboljelim od najtežih bolesti kaže da dijagnoza karcinom nije odmah i smrtna presuda.

Emisiju emitovanu na TVCG možete pogledati na OVOM linku.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније