Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 05. 2019. 13:51 >> 13:52
6

POŠTA PUBLIKOVALA

Markica za 450 godina Husein-pašine džamije

Povodom "450 godina Husein-pašine džamije" Pošta Crne Gore danas je publikovala poštansku marku.

Iz Pošte Crne Gore podsjećaju da je Husein-pašina džamija u Pljevljima sagrađena 1569. godine.

"Osnivač joj je Husein-paša Boljanić, porijeklom iz Boljanića kod Pljevalja, koji je u drugoj polovini 16. vijeka bio na najodgovornijim vojnim i civilnim položajima osmanske države. Glavni arhitekta objekta bio je čuveni mimar Hajrudin, a građevinske radove izvodili su dubrovački majstori", navodi se u saopštenju.

Zbog svog arhitektonskog sklada, kako dodaju, Husein-pašina džamija se ubraja u najvrjednije sakralne objekte orijentalno-islamske kulture na prostorima Balkana.

"Džamija je visine 17,20, a širine 13,10 metara. Unutrašnjost je osvijetljena sa 25 prozora. S vanjske strane je munara visine 42 metra i na njoj dominira lijepo izrađen šerefet, ukrašen stalaktitima", navodi se u saopštenju.

Obilježavanje jubileja inicirala je Islamska zajednica u Crnoj Gori.

"Pošta Crne Gore, na inicijativu Islamske zajednice u Crnoj Gori, obilježava 450-godišnjicu Husein-pašine džamije publikovanjem izdanja za posebne prilike koje sadrži prigodnu marku i koverat prvog dana (FDC)", kazali su iz Pošte.

Autor idejnog rješenja je Zoran Popović, grafički dizajner iz Podgorice.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније