Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG [ Objavio: O.Z. ]

14. 05. 2019. 16:12   >>  16:12

PODRŽANE IZMJENE ZAKONA

Oružje će nositi samo civili koji prođu obuku

Crnogorska vojska imaće u formaciji i rezervni sastav, koji će činiti oficiri, podoficiri kao i vojnici, predviđaju Izmjene zakona o Vojsci Crne Gore. Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu podržao je navedene izmjene, a glasanje na plenumu zakazano je za četvrtak.

"Svečano se zaklinjam da ću čašću i životom braniti nezvisnost,teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore", novopredloženi je tekst zakletve kojom će crnogorski vojnici započeti vojnu službu.

Izmjene zakona o vojsci propisuju i da su lica u rezervnom sastavu vojske rezervni oficiri i podoficiri, kao i rezervni vojnici.

"Građani koji do 60 godina nijesu prošli nikakvu obuku oni su neraspoređena rezerva. Ta neraspoređena rezerva može biti pozvana samo u slučaju ratnog i vanrednog stanja ukoliko u obučeni za vršenje dužnosti u vojsci, dok raspoređena rezerva koja je obučena kroz služenje dobrovoljnog vojnog roka ili ranije ili službi u vojsci mogu biti angažovani u bilo kom trenutku", kazao je na sjednici Odbora Relja Radonjić iz Ministarstva odbrane.

Članove odbora posebno je interesovalo to što se novim izmjenama zakona civilima dozvoljava nošenje uniforme i oružja.

"Civilna lica nijesu imala tu mogućnost. Treba mi objašnjenje zašto je to uvedeno predloženim izmjenama i dopunama", naveo je član Odbora za bezbjednost Boris Mugoša.

Iz Ministarstva objašnjavaju da će oružje moći da nose samo oni civili koji prođu obuku kod Ministarstva odbrane, i to samo u slučaju rata.

"Na nama je da se vrši obuka i da budu spremni za to", kazao je Slobodan Filipović iz Ministarstva odbrane.

Članica Odbora Marta Šćepanović upitala je zašto se mijenjao sistem ocjenjivanja u službi u vojsci.

"Po preporukama lica iz Vojske pokazale su se manjkavosti u načinu kako je bilo regulisano. Nije bila ocjena vrlo dobar", odgovorio je Filipović.

Novim izmjenama, osim Dana vojske koji se obilježava 7.oktobra, predviđeno je da svoj dan imaju i Mornarica, vazduhoplovstvo i kopnena vojska. Ove,ali i sve ostale Izmjene zakona o Vojsci, Odbor za bezbjednost i odbranu danas je podržao, i uputiće ih plenumu na glasanje koje je zakazano za četvrtak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније